Hoppa till huvudinnehåll

Rätten friade Helsingforsbo - misstänktes för att ha beställt misshandel

Helsingfors tingsrätt.
Helsingfors tingsrätt friade man misstänkt för att ha beställt misshandel. Helsingfors tingsrätt. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn helsingfors tingsrätt,Helsingfors tingsrätt,Helsingfors,tingsrätter

Helsingfors tingsrätt har friat en 45 år gammal man misstänkt för att ha förberett en misshandel av sin före detta flickvän. Rätten fann inte tillräckliga bevis för att fälla mannen.

Åklagaren hävdade att 45-åringen hade försökt övertala och mot betalning få två andra personer att allvarligt misshandla sin ex-flickvän och hennes barn. Mannen satt då i fängelse för misshandel.

Enligt åklagaren hade mannen varit redo att betala 8 000 -10 000 euro för misshandeln. Den misstänkte hade enligt uppgift redan betalat 6 500 euro i förskott och anlitat en privatdetektiv för att leta reda på var ex-flickvännen bor för tillfället.

Rätten: För allmänt

Rätten ansåg att det nog var troligt att den misstänkte hade utfört betalningen och planerat att skada sin före detta flickvän, men hotet var så allmänt uttryckt att det inte finns fog för att misstänka grov misshandel.

Då brottsrubriceringen gällde grov misshandel, ansåg rätten inte sig kunna döma 45-åringen för förberedelse till grovt bort mot liv och hälsa.

Tidigare dömd för misshandel

45-åringen dömdes år 2012 för misshandel och har flera gånger fått besöksförbud. Mannen har hävdat sig vara oskyldig och krävt rättelse. Han dömdes till ett och ett halvt år fängelse för att flera gånger har brutit mot besökförbudet och för brott mot hemfriden.

Han hade upprepade gånger hotat kvinnan med våld och varit i kontakt med henne per telefon och per e-post. Mannen hade också varit i kontakt med kvinnans mor.

Från år 2013 vågade kvinnan inte längre bo i sitt hem utan flyttade till ett skyddshem. Då hon till slut flyttade till en ny adress fick mannen reda på den och besökte henne där.

Han blev frisläppt i januari i år och greps igen i början av maj misstänkt för förberedelse till grovt bort mot liv och hälsa.

Enligt åtalet har det misstänkta brott skett från och med den dag då brottsrubriceringen förberedelse till grovt bort mot liv och hälsa trädde kraft medan det misstänkta brottet pågick till och med den dag då polisen grep mannen.

FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen