Hoppa till huvudinnehåll

USA strävar efter cigaretter som inte skapar beroende

Cigaretter i en ask i närbild.
Nikotinet är det beroendeframkallande ämnet i tobak. Cigaretter i en ask i närbild. Bild: Mostphotos tobaksrökning,tobak,passiv rökning,cigaretter,nikotin,tobaksberoende,rökare,röka

USA:s medicin- och livsmedelssäkerhetsverk FDA planerar att införa regler som minskar nikotinhalten i cigaretterna.

Planen är att nikotinhalten blir så låg att cigaretterna inte längre är beroendeframkallande. En talesperson för FDA menar att de som fortfarande vill ha eller behöver nikotin ska kunna inta det på andra och mindre dödliga sätt.

I USA dör knappt en halv miljon människor årligen av sjukdomar som beror på rökning. FDA räknar att rökningen kostar USA 300 miljarder dollar årligen i form av direkta sjukvårdskostnader samt lägre produktivitet.

Genom att minska mängden nikotin i cigaretterna vill FDA också minska risken för att barn och unga ska börja röka. På så sätt ska också färre människor börja röka, och det ska bli lättare att sluta röka då nikotinet minskar i cigaretterna.

FDA meddelar att de vill inte förstöra en stor affärsverksamhet, utan uppmana dem till att skapa mindre skadliga produkter. Trots det har flera tobaksbolag rasat på aktiemarknaden på fredagen.

Det är oklart ifall FDA kommer att få sina planer igenom, men tobaksbolagen väntas göra sitt yttersta för att förslaget inte ska bli verklighet.