Hoppa till huvudinnehåll

Kim Jong-un: "Robotuppskjutningen en allvarlig varning till USA"

En sydkorean i Seoul tittar på en tv-sändning om Nordkoreas nyaste robotuppskjutning.
En sydkorean i Seoul tittar på en tv-sändning om Nordkoreas nyaste robotuppskjutning. En sydkorean i Seoul tittar på en tv-sändning om Nordkoreas nyaste robotuppskjutning. Bild: EPA/JEON HEON-KYUN Nordkorea,robotar,Sydkorea,Seoul,ballistisk robot

Nordkorea meddelade på lördagen att landet lyckats med testuppskjutningen av en interkontinental ballistisk robot. Enligt landets medier följde Kim Jong-un med testet.

Kim Jong-un sade att testet var en ”allvarlig varning” till USA.

Enligt Nordkorea färdades roboten i 47 minuter och flög en sträcka på 998 kilometer innan den slog ned.

Den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA rapporterar att testet visar att USA ligger inom ett anfallsavstånd, men myndigheter i USA har sagt att det handlar om överdrifter.

Fotgängare i Tokyo passerar en TV-skärm som visar Kim Jong-un 4.7.2017
Fotgängare i Tokyo passerar en TV-skärm som visar Kim Jong-un 4.7.2017 Fotgängare i Tokyo passerar en TV-skärm som visar Kim Jong-un 4.7.2017 Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA Kim Jong-un,Japan

USA:s president Donald Trump har kallat testet för ”det senaste våghalsiga och farliga agerandet av Nordkoreas regim”, enligt BBC.

USA och Sydkorea övar

USA och Sydkorea har svarat på Nordkoreas robottest med en egen övning. Enligt USA var övningen ett svar på fredagens test.

Den gemensamma övningen mellan USA och Sydkorea genomfördes strax efter att ländernas arméhögkvarter diskuterat om Nordkoreas robottest.

På lördagen fördömde även Kina robottestet. Kina uppmanade Nordkorea att respektera FN:s säkerhetsråds bestämmelser och avsluta alla aktiviteter som kan öka spänningarna på Koreahalvön.

Enligt Kinas utrikesministerium hoppas landet också på att alla parter ska agera med eftertanke så att situationen inte eskalerar.