Hoppa till huvudinnehåll

Pakistans avsatte premiärminister vill att hans bror ska ta makten

Pakistans avsatte premiärminister Nawaz Sharif med sin bror Shahbaz Sharif
akistans avsatte premiärminister Nawaz Sharif (till vänster) med sin bror Shahbaz Sharif. Pakistans avsatte premiärminister Nawaz Sharif med sin bror Shahbaz Sharif Pakistan,Nawaz Sharif,Shahbaz Sharif

Pakistans avsatte premiärminister Nawaz Sharif önskar att hans bror Shahbaz Sharif ska efterträda honom.

Nawaz Sharif var tvungen att lämna sin post på grund av ett beslut från högsta domstolen i Pakistan. Sharif får inte regera så länge som hans familj utreds för korruption. Domstolen fattade sitt beslut i fredags.

Korruptionsskandalen fick sin början i Panamapappren. Tre av Sharifs barns namn ska ha förekommit bland de 11 miljoner läckta dokumenten från advokatbyrån Mossack Fonseca.

Oppositionsledaren Imran Khan kritiserade traditionen av att skifta makten inom familjen för en form av monarki.

-Politiska partierna saknar demokrati. Partierna är mer en form av familjepartier, som en form av monarki, sade Khan i en intervju till nyhetsbyrån Reuters.

För att Shahbaz Sharif ska få makten är han tvungen att först bli invald i landets parlament. För tillfället är Shahbaz Sharif minister Punjabi-provinsen i Pakistan.

Därför har Nawaz Sharif föreslagit att landets förra oljeminister Shahid Khaqan Abbas ska bli tillfällig premiärminister. Han väntas bli vald på grund av att Sharifs parti har majoritet i parlamentet.

Källa: STT, Reuters, SR

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes