Hoppa till huvudinnehåll

Vansinneskörningen i Helsingfors utreds som dråp

Blommor och ljus vid korsningen mellan Annegatan och Lönnrotsgatan lördagen den 29 juli 2017.
Blommor och ljus vid korsningen mellan Annegatan och Lönnrotsgatan lördagen den 29 juli 2017. Blommor och ljus vid korsningen mellan Annegatan och Lönnrotsgatan lördagen den 29 juli 2017. Bild: Lehtikuva Helsingfors,dråp,Lönnrotsgatan,Annegatan,påkörning

Polisen utreder fredagskvällens vansinneskörning i Helsingfors centrum som dråp.

Den 51-åriga misstänkta gärningsmannen har berättat för polisen att han körde utan att bry sig om i fall någon blev påkörd.

- Han har varit medveten om fotgängarna framför honom men valt att inte stanna, säger Teemu Kruskopf som leder utredningen vid Helsingforspolisen.

Polisen känner inte till orsaken till mannens beteende.

- Vi utreder det under förundersökningen, säger Kruskopf.

Mannen startade från Senatstorget och körde sedan i väldigt hög hastighet längs med Alexandersgatan och tutade samtidigt i bilhornet. Han fortsatte sedan till Mannerheimvägen och därifrån vidare till Lönnrotsgatan.

Påkörningen skedde på övergångsstället i korsningen mellan Mannerheimvägen och Lönnrotsgatan strax efter klockan 18 på fredagskvällen. En 51-årig kvinna dog och fem personer skadades.

En polis utför en teknisk undersökning av en bil på platsen där en kvinna omkom och flera skadades då en person vansinneskörde i Helsingfors på fredagskvällen den 28 juli 2017.
Polisen undersökte gärningsmannens röda Jaguar efter vansinneskörningen fredagen den 28 juli 2017. En polis utför en teknisk undersökning av en bil på platsen där en kvinna omkom och flera skadades då en person vansinneskörde i Helsingfors på fredagskvällen den 28 juli 2017. Bild: Lehtikuva brott,Polis,Helsingfors,bilar

Ett offer ännu på sjukhus

De skadade har frakturer av olika grad.

- En av de skadade vårdas fortfarande på sjukhus, men de andra har kunnat lämna sjukhuset, säger Teemu Kruskopf vid Helsingforspolisen.

Utöver dråp utreder polisen fallet som fem försök till dråp, rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Polisen tog fast mannen på en restaurang nära påkörningsplatsen. Enligt polisen gjorde han inget motstånd.

Den misstänkte är anhållen och man kommer att besluta om häktning i början av nästa vecka.

Källa: Yle, FNB

Läs mera:

Påkörning i Helsingfors - en död och flera skadade

Rattfyllerist körde över fotgängare i Helsingfors centrum. Påkörningen skedde i korsningen mellan Mannerheimvägen och Lönnrothsgatan.

Läs också