Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: England och Frankrike i titanernas kamp

England och Frankrike möts i den sista kvartsfinalen vid EM i fotboll på söndagskvällen. Vinnaren i mötet mellan damfotbollens två stormakter kommer att möta Holland i torsdagens semifinal.

Kollar man på Fifa-rankingen inför kvällens dust är det världens femte bästa lag England som ställs mot rankingtrean Frankrike.

England tog sig vidare till kvartsfinal genom att vinna alla sina matcher i gruppspelet medan endast en seger var nog för att föra Frankrike vidare som grupptvåa bakom Österrike.

Jodie Taylor firar mål vid EM 2017.
Jodie Taylor har gjort fyra av Englands åtta mål. Jodie Taylor firar mål vid EM 2017. Bild: Focus Images / Barcroft Media/ All Over Press Englands damlandslag i fotboll,Jodie Taylor

Kvällens match spelas i Deventer och det lag som avancerar till semifinal ställs mot Holland i Enschede torsdagen den 3 augusti.

Förutsättningarna inför match

Englands alla anfallare har gjort mål och så när som på två spelare har alla spelare i truppen också varit engagerade i framgången i gruppspelet.

Mark Sampson har inte under sina dryga 50 matcher vid rodret för England gjort sig känd för att hålla sig till någon form av permanent, men gissningsvis liknar kvällens startelva mer de lag som mötte Spanien och Skottland än den reservbetonade elva som slog Portugal i den sista gruppspelsmatchen.

Mark Sampson övervakar det engelska damlandslaget.
Mark Sampson nöjd med läget i truppen. Mark Sampson övervakar det engelska damlandslaget. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Englands damlandslag i fotboll,Mark Sampson

Frankrike har problem i försvaret när Wendy Renard och Eve Perisset är avstängda, men i övrigt kan Olivier Echouafni välja från en slagkraftig trupp.

Frankrike kan hämta styrka från lagens inbördesmöte i mars, som man vann i USA med 2–1. Då ledde England sent in i matchen, men Frankrike vände efter sena mål av Marie-Laure Delie och Wendy Renard.

Wendie Renard får en varning vid EM 2017.
Renard vilar, varnad två gånger i gruppspelet. Wendie Renard får en varning vid EM 2017. Bild: imago/Pro Shots/ All Over Press Frankrikes damlandslag i fotboll,Wendie Renard

Också vid EM för fyra år sedan var Frankrike bättre med 3–0.

Sophie Bradley och Gaetane Thiney kämpar om bollen vid EM 2013.
England föll 0–3 mot Frankrike vid EM 2017. Sophie Bradley och Gaetane Thiney kämpar om bollen vid EM 2013. Englands damlandslag i fotboll,Frankrikes damlandslag i fotboll,Sophie Bradley,Gaëtane Thiney

Vad säger tränarna?

"Det finns en känsla av spänning i vårt omklädningsrum. Vi måste tackla den spänningen och kombinera den med motivation. Vi vill vara på vårt bästa. Vad som än händer imorgon är vi redo för det."
– Mark Sampson, tränare för England

Olivier Echouafni tränar Frankrikes damer.
Olivier Echouafni, tränare för Frankrike. Olivier Echouafni tränar Frankrikes damer. Bild: imago/Focus Images/ All Over Press Frankrikes damlandslag i fotboll,Olivier Echouafni

"England har gått framåt mycket sen turneringen i mars. De är fysiskt redo och Sampson kunde rotera i deras sista match, vilket gynnar England. De är otroligt bra med bollen."
– Olivier Echouafni, tränare för Frankrike

Referentens tips?

Öppet, jämnt och spännande. Ett mål kommer att skilja lagen åt.

England slår Frankrike med 2–1 och går till semifinal.

Matchen mellan England och Frankrike har avspark klockan 21.45. Sändningen i Yle TV2 och Yle Arenan inleds klockan 21.35. Antti Koivukangas refererar matchen tillsammans med expertkommentator Jessica Lagerblom.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport