Hoppa till huvudinnehåll

EIF har toppat formen och fått ut kapaciteten: ”Måste fortsätta vara ödmjuka”

Mohamed Doumbia kämpar om bollen, Jens Mattfolk står vid sidlinjen
Det gäller att hålla huvudet kallt, säger Jens Mattfolk (t.v.). Mohamed Doumbia kämpar om bollen, Jens Mattfolk står vid sidlinjen Bild: Copyright Patric Westerlund fotboll,Ekenäs IF,Kokkolan Palloveikot,Jens Mattfolk,mohamed doumbia

Efter fyra segrar på de sex senaste matcherna i division 1 leker fotbollslivet i Ekenäs. Lördagens match slutade i en skön 2–0-seger över topplaget KPV. Jag tycker att det har legat i luften. Vi har kapaciteten och visade det, säger tränaren Jens Mattfolk till Yle Sporten.

– Vi dödade dem, vi var så jävla mycket bättre, säger EIF:s tränare Jens Mattfolk

– Vi är det bästa laget i den här jävla serien just nu, skriker målvakten Jonathan Jäntti.

Sedan bryter jublet ut i omklädningsrummet. Det är lördag och EIF har precis vunnit över topplaget KPV. Formen är toppad och humöret likaså.

Siffrorna 2–0 mot KPV var i underkant. Gröntröjorna kunde lika bra ha vunnit med 5–0 – så överlägset var hemmalaget.

Öppna Instagram-inlägget

Har fått ut kapaciteten

I fjol slogs EIF om serieplatsen i fotbollsettan – i år ser EIF ut att vara nära ett nytt kontrakt redan i juli. Vad ligger bakom framgångarna?

– Jag tycker det har legat i luften. Vi har den här kapaciteten och i dag visade vi det på ett mycket tydligt sätt. Det har funnits i oss hela tiden, men det gäller att få ut det. Vi har bättrat på oss och lärt oss av misstagen, säger Mattfolk till Yle Sporten.

Ni har tio poäng till strecket, hur känns det?

– Det känns väl bra, men personligen så har jag varit ganska trygg hela tiden. Det är klart att det är tufft när det går dåligt, men man ska inte bli för stor på sig när det går bra. Vi måste fortsätta och vara ödmjuka och göra jobbet som krävs för att vinna matcher.

Förstärkningarna bakom mycket

EIF är nu femma i tabellen. Ett sensationellt stabilt försvar är att tacka för mycket – men också en viss brasilianare i anfallet: Felix De Bona.

Nyförvärvet har pangat in nio mål. I lördags stod han för segermålet mot KPV.

– Han är förstås jätteviktig. Det är klart, en kille som gör nio mål, då kan man alltid vinna en match. Han är farlig hela tiden. Han var fräsch och laddad och det syntes väldigt tydligt, säger Mattfolk.

Felix De Bona med bollen, Henri Myntti försöker bryta
Felix De Bona (t.v.) fintade bort Henri Myntti och satte in 1–0 mot KPV. Felix De Bona med bollen, Henri Myntti försöker bryta Bild: Copyright Patric Westerlund fotboll,Ekenäs IF,Kokkolan Palloveikot,Felix De Bona,Henri Myntti,sport

Hur mycket hänger er framgång på att förstärkningarna träffar rätt?

– Det är klart, vi har inte ännu tillräckligt med kapacitet i Ekenäs för att producera elva egna killar till öppningselvan. Varje förstärkning är viktigt. Är de inte tillräcklig bra förstärker de ju inte laget och då blir det en negativ spiral. Förstärkningar ska vara förstärkningar och mot KPV visade många av våra killar att de är det.

Försvararen Zacharias Ekström fick bära kaptensbindeln mot KPV och är en av nyckelspelarna i EIF. Han ser mycket potential i de yngre leden.

– Vi har otroligt bra unga spelare och huhhu, de är så individuellt skickliga. Om man ger dem lite tid så kan de gå hur långt som helst.

Så här ska det vara på fotboll. Det ska vara stora hejarklackar och mycket ljud och känsla.― Jens Mattfolk

Blickar upp i tabellen

I fjol präglades EIF:s sensommar och höst av turbulens på tränarsidan och en ängslig kamp om att hållas på rätt sida av nedflyttningsstrecket.

Nu är det andra ambitioner som gäller: EIF siktar på en plats på den övre halvan av tabellen.

– Det är klart att topplagen har rymt iväg, men vi vill spela bra fotboll och få hemmapubliken att trivas och ta sig hit. Vi fortsätter, säger Mattfolk som efter matchen hälsade på barbröstade EIF-supportrar som trivdes i sommarvärmen.

– Det är härligt. Så här ska det vara på fotboll. Det ska vara stora hejarklackar och mycket ljud och känsla. Då vill alla komma på fotboll.