Hoppa till huvudinnehåll

Finlands stafettlag långt från VM-final

Bröstsimmaren Jenna Laukkanen hade ett rätt lyckat 2016.
Jenna Laukkanen simmade i Finlands stafettlag. Bröstsimmaren Jenna Laukkanen hade ett rätt lyckat 2016. Bild: imago/Insidefoto/ All Over Press Jenna Laukkanen

Finlands stafettdamer kom på elfte plats i försöksheaten och avancerade därmed inte till final. USA var överlägset snabbast före Kina och Kanada.

Finlands stafettlag med Mimosa Jallow, Jenna Laukkanen, Kaisla Kollanus och Lotta Nevalainen var elfte snabbast i försöksheaten på damernas 4x100 metersstafett med tiden 4:06.38. De åtta bästa nationerna tog sig till kvällens final i sim-VM i Budapest.

Finland slutade på femte plats i sitt heat som vanns av Kanada med tiden 3:57.17. Australien var tvåa och Storbritannien trea. Storbritannien var också det sista landet som avancerade till final med tiden 4:01.78.

Trots att tävlingarna tog slut i detta skede var den finländska kvartetten relativt nöjd med sin laginsats.

– Det gick som väntat. Ganska likadan insats som på mitt personliga 100-meterslopp. Helt okej lopp på den sista VM-starten, sade Mimosa Jallow som inledde stafetten med ryggsim.

Jenna Laukkanen, som är specialiserad på bröstsim, simmade Finlands andra etapp och var både nöjd och trött efter loppet.

– Det har varit en tung tävling men jag lyckades hålla frekvensen uppe i simningen. Det känns bra att avsluta VM med stafett, sade Laukkanen i Yles intervju.

Kaisla Kollanus gjorde sin VM-debut på den sista tävlingsdagen.

– Helt fantastiskt att få göra sin stortävlingsdebut. Fast visst hade jag gärna orkat hålla bra fart ända till slut, sade Kollanus som hade hand om fjärilsimningen.

– Jag kämpade så bra jag kunde alldeles till slutet, vilket kändes i kroppen, sade för sin del stafettankaret Lotta Nevalainen som simmade frisim.

USA bäst, Sverige till final

Klart snabbast var USA som fick tiden 3:55.95. Näst snabbast var Kina med 3:57.12 följt av Kanada. Sverige representerar de nordiska nationerna i finalen. Detta tack vare sjundeplatsen och tiden 4:01.44 i försöksheaten. De övriga finalisterna är Ryssland, Australien och Italien.

Totalt deltog 17 nationer. Det finska rekordet hade räckt till en finalplats.

Också på herrsidan var USA överlägsna med tiden 3:29.66. Tvåan Japan förlorade nästan två sekunder och trean Ryssland två och en halv sekund. De övriga finalisterna är Storbritannien, Brasilien, Ungern, Kina och Vitryssland.