Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson om asylpolitiken: "Det tär på vårt förtroende för rättsstaten"

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i Helsingfors den 4 april 2017.
Anna-Maja Henriksson menar att det nuvarande asylsystemet hotar rättsskyddet för de asylsökande. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i Helsingfors den 4 april 2017. Bild: Lehtikuva Anna-Maja Henriksson,Svenska folkpartiet i Finland

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson kritiserar regeringens asylpolitik i hårda ordalag. Enligt henne har regeringens beslut varit rent av skadliga.

- De asylsökandes rättsskydd är hotat och skattepengar missbrukas, säger Henriksson.

Tidningen Helsingin Sanomat avslöjade i lördags att det finns stora brister i rättsskyddet för asylsökande. Enligt HS har en del advokater haffat åt sig så många asylsökande kunder som möjligt, utan att egentligen ha tid att sköta deras ärenden.

- Regeringen bär ansvar för sina dålig beslut om asylprocessen och bör ta tillbaka dem, säger Anna-Maija Henriksson i ett pressmeddelande.

Henriksson säger att regeringens beslut har varit rent skadliga. Hon kritiserar bland annat besluten om att förkorta besvärstiden och begränsa tillgången till biträde i första intervjun.

- Det tär på vårt förtroende för rättsstaten. Sfp - och många sakkunniga - påpekade riskerna redan när förändringarna behandlades i riksdagen, säger Henriksson och kräver nu att regeringen tar tillbaka besluten.

Läs mera:

Jurist som skulle bistå Hussein fick en varning - är asylsökande inte viktiga klienter?

Juristen som skulle hjälpa Hussein att överklaga Migrationsverkets beslut till förvaltningsdomstolen misskötte sig. Hon höll inte kontakt med den asylsökande och skickade inte bevismaterial vidare. Till slut fick hon en varning.