Hoppa till huvudinnehåll

Kungen i Marocko benådade över tusen gripna

Demonstranter i Marockos huvudstad Rabat demonstrerar den 11 juni i solidaritet med Rif-regionen samt mot korruption, utslagenhet och arbetslöshet.
Demonstranter i Marockos huvudstad Rabat demonstrerar den 11 juni i solidaritet med Rif-regionen samt mot korruption, utslagenhet och arbetslöshet. Demonstranter i Marockos huvudstad Rabat demonstrerar den 11 juni i solidaritet med Rif-regionen samt mot korruption, utslagenhet och arbetslöshet. Bild: EPA/ABDELHAK SENNA Marocko,Rabat,demonstrationer,Rifbergen,rif-regionen

Marockos kung Mohammed VI har benådat 1 178 personer som gripits på grund av deltagande i demonstrationer, meddelar justitieministeriet i landet.

De gripna hade deltagit i demonstationer som ordnats i Rif-regionen mot regeringen. Rif ligger i de norra delarna av landet.

Regionens invånare har ett flertal gånger demonstrerat mot att området försummats och drabbats av utslagning. Människorna har krävt att regeringen arbetar mer för att reformera samhället, öka på mängden arbetsplatser och sätta stopp för korruptionen. Demonstrationer har ordnats i flera delar av landet.

Marockos kung Mohammed VI i Paris 2015.
Marockos kung Mohammed VI i Paris 2015. Marockos kung Mohammed VI i Paris 2015. Bild: EPA/IAN LANGSDON Marocko,Mohammed VI av Marocko

Förra veckan drabbade demonstranter och poliser samman i hamnstaden Al Hoceima och flera personer greps i samband med demonstrationerna.

72 poliser och 11 demonstranter skadades i sammandrabbningarna. Säkerhetsstyrkorna minskade på sin närvaro i Al Hoceima under juli.

Myndigheterna har lovat att förbättra omständigheterna i norra Marocko genom att satsa på bland annat hälsovård och utbildning.