Hoppa till huvudinnehåll

Toto höll linjen i Ekenäs

Toto uppträdde på Juli Festivalen i Ekenäs.
Toto rockade loss mitt i en storm av insekter i Stallörsparken lördagen den 29 juli. Toto uppträdde på Juli Festivalen i Ekenäs. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Ekenäs,Toto,stallörsparken

Ekenäs kryllade av konsertbesökare när det legendariska 80-talsrockbandet Toto intog scenen i Stallörsparken sent på lördag kväll. Allt som allt hade julifestivalen cirka 5 000 besökare.

- Det här är en svenskfinländsk happening! Så konstaterar Martina Blomqvist, som kommit till Ekenäs för konsertens skull.

- Jag ser mest framemot att få se Toto, som är ett band jag lyssnat på i tiderna. Jag har sett dem tidigare också, på 80-talet, när jag var ung, berättar hon.

Glada konsertbesökare på Juli festivalen i Ekenäs 2017.
Helsingforsborna Svante och Jonna Forsbäck, samt Nea Anner kände att stämningen var på topp strax efter Bo Kaspers Orkesters uppträdande. Glada konsertbesökare på Juli festivalen i Ekenäs 2017. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Ekenäs,Toto,stallörsparken

Paul Oxley's Unit var en favorit bland många. Bo Kaspers Orkester äntrade scenen med avslappnad vana. Man kunde se att bandet kände sig som hemma i Stallörsparken.

Bo Kaspers Orkester på juli festivalen i Ekenäs.
Bo Sundström kände sig som hemma i Ekenäs. Han drog även en trudelutt på finska, ackompanjerad av ukulele. Bo Kaspers Orkester på juli festivalen i Ekenäs. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Ekenäs,Bo Kaspers orkester,stallörsparken

- Det är fantastiskt! Fiilisen är på topp. Bara att fatta att de är här, det är redan toppen. De har inte varit mitt favoritband, men att höra dem här live, det blir någonting helt annat, berättar en alldeles förtrollad Nea Anner från Helsingfors.

Hela folkets Hector

Hector, som värmde upp för Toto, var i högform. Han gick tillbaka till sina rötter, den psykedeliska 60-talsrocken och den så kallade summer of love 1967.

Det blev delvis en kavalkad av förebildshyllningar. I början spelade han en Beatlescover. Publiken fick också höra en hyllning till den nyligen bortgågna Leonard Cohen, i form av en finsk version av "Hallelujah".

60-talet och Vietnamkriget bor kvar i den erfarna artisten, vars främsta teman fortfarande är fred och kärlek. Ett litet ställningstagande kunde han inte låta bli att göra. En kort stund fick publiken skymta USA:s nuvarande president på scenskärmen.

Hector uppträdde på Juli Festivalen i Ekenäs.
Hector var i högform under sitt första besök i Ekenäs. Hector uppträdde på Juli Festivalen i Ekenäs. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Ekenäs,Heikki Harma,konserter,stallörsparken

Stämningen var minst sagt kärleksfull då publiken fick höra de efterlängtade balladerna "Mandoliinimies" och "Yhtenä iltana", samt den nygamla klassikern "Kuunnellaan vaan taivasta" från 2004. Avslutningsvis belönades publikens väntan med låten som i bland anses uppnått status som Finlands andra nationalsång, "Lumi teki enkelin eteiseen".

Hector nämnde att han aldrig varit på orten förut. Den första utomhusturnén på 10 år är hans första möte med Ekenäs.

Alla ögon på Toto

Stämningen var elektrisk när kvällens mest väntade band intog scenen. Toto var i högform.

Många par dansade till den romantiska balladen "I'll be over you". En annan igenkänd publikfavorit var "Stop loving you" som bandet spelade ungefär halvvägs in i konserten.

Konserten avslutades med en längre version av monsterhitten "Africa", som innehöll en mängd solopartier av bland annat bongotrummor. 5 000 människors allsång fyllde parken med en otrolig stämning av gemenskap.

Toto uppträdde på Juli Festivalen i Ekenäs.
Steve Lukather och Joseph Williams från Toto. Toto uppträdde på Juli Festivalen i Ekenäs. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Ekenäs,Toto,stallörsparken

Den finska sommaren visade sin gemytliga sida, inte bara i form av sol och värme. När solen gått ner började scenen fullständigt svärma av ljuskära insekter. Bandmedlemmarna fick kämpa på för att inte helt och hållet drunkna i stormen av mygg och synbart större flygfän.

- Det är som att bo inne i en bikupa, utbrast gitarristen Steve Lukather, samtidigt som hans fluffiga rockfrisyr fullkomligt kryllade av kräk.

Toto uppträdde på Juli Festivalen i Ekenäs.
Toto lockade fans till Ekenäs från när och fjärran. Toto uppträdde på Juli Festivalen i Ekenäs. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Toto,Ekenäs,stallörsparken
Båtfarare som lyssnade på koserten i Ekenäs, juli festivalen 2017.
Många mänskor njöt av konserten i sina båtar en bit från stranden. Båtfarare som lyssnade på koserten i Ekenäs, juli festivalen 2017. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Ekenäs,Toto,stallörsparken

Julifestivalen i Stallörsparken ordnades av Eastway Live den 29 juli. Andra artister som spelade under dagens lopp var bland annat Alan Parry, Jannike och SF Blues.