Hoppa till huvudinnehåll

Åbo med då Stockholm firar Finland 100

Gamla stan i Stockholm i juli 2015
Gamla stan i Stockholm i juli 2015 Bild: imago/imagebroker/ All Over Press Stockholm,Gamla stan,Sverige,bostäder

I augusti blir det stort kalas i Kungsträdgården. Stockholm firar Finland med en tredagarsfestival som är det största evenemanget i samband med 100-årsfirandet utanför Finlands gränser. Åbo är en av arrangörerna.

Musik, mat, underhållning, utställningar och diskussioner med finländskt tema fyller Kungsan den 24-26 augusti. Arrangörerna räknar med 100 000 deltagare i gratisfestivalen. Kungaparet och presidentparet deltar i invigningen. Efter det intas scenen av Robert Wells, Krista Siegfrids, Alma, Arja Saijonmaa och många andra artister.

På eftermiddagen torsdagen den 24 augusti kör paneldebatterna igång. Det blir ett mini-Almedalen med debatter om bland annat utrikes- och säkerhetspolitik och den nordiska modellens framtid. Bland panelisterna finns profiler som Carl Bildt, Lena Mellin, Alf Rehn och Anders Borg.

STHLM/SUOMI koordineras av Finlands ambassad i Stockholm. Åbo stad är också med. Staden blev inbjuden tack vare de täta banden till Stockholm och hela Sverige, säger Saara Malila, kommunikationsdirektör i Åbo. Staden ställer tre containrar i Kungsparken. I en av dem finns en utställning om Tom of Finland, en annan är till för rejv och den tredje har en designshop.

Förutom ÅA-professorn Alf Rehn deltar också stadsdirektör Aleksi Randell från Åbo. Av artisterna har Felix Zenger band till Åbo. Under festivalen kommer minjaktfartyget MHC Katanpää med bas i Pansio att lägga till vid Skeppbron 105.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland