Hoppa till huvudinnehåll

"De som inte säljs slängs oftast överbord"

hundvalpar.
Arkivbild. hundvalpar. Bild: YLE/Stina Sirén valpbloggen

Valpfabriker är ett växande problem i Norden. Men hur ska man värna sig mot dem som köpare?

Den lilla valpen Torstis öde har väckt känslor såväl i Yles kommentarsfält som på sociala medier. Nyheten om blandrasvalpen som dog en dag efter att han kom till sitt nya hem har spridits sig som en löpeld bland annat på Facebook.

- Jag läste Pasi Viinamäkis status på Facebook. Den delades i en av hundgrupperna jag är med i. Det verkade som att personen i fråga försökt göra sitt bästa med att kolla upp försäljarens bakgrund och var medveten om vilka problem som kan förekomma då man köper blandrasvalpar, särskilt av personer som inte är uppfödare, säger Julia Nyman.

Julia Nyman med hunden Tengil i Åbo.
Julia Nyman med hunden Tengil. Julia Nyman med hunden Tengil i Åbo. Bild: Private

Nyman har haft hundar hela sitt liv och tränar numera agility en gång i veckan och går på utställningar varje månad. Hon upplever fallet med Torsti som oroväckande.

- Jag tolkar det som att försäljaren är medveten om att valpköpare i dag har kunskap om valpfabriker. Försäljaren visste precis att den måste ha en viss fasad för att få mänskor att köpa valpen, och det känns jättehemskt.

Nyman rekommenderar att alla som tänker köpa valpar ska vända sig till Kennelklubben, djurskyddsföreningen eller be om råd på Facebook för att kolla att försäljaren har rent mjöl i påsen.

- Och man ska ta en dag och tänka på saken före man köper hunden. Det kan bli svårt att se alla röda flaggor när en ser den där söta valpen. Om de inte skulle ha farit i väg med Torsti direkt utan lämnat den där över natten skulle den ha varit sjuk följande dag och de hade sparats all hjärtesorg.

"Skrupelfritt"

För Åbo Djurskyddsförening kommer Torstis berättelse inte som en överraskning. Valpfabriker är numera ett vanligt problem både i Norden och i övriga Europa.

- Det är fråga om mänskor som bara vill tjäna pengar, säger Britt-Marie Juup, sekreterare för Åbo Djurskyddsförening.

Juup rekommenderar att man i första hand kollar försäljarens uppgifter med Evira.

- Om det går som med Torsti ska man göra en brottsanmälan hos polisen och kontakta veterinären. Utöver det kan det bli svårt att tala om rättigheter då allting händer så fort. Valparna dör oftast så snabbt att det inte blir tal om försäkringar och försäljaren kan ha försvunnit.

Trots att Juup också förespråkar att man ska överväga köpet noggrant förstår hon att det kan bli tungt.

- Djurskyddsföreningen har uppgifter om fall där försäljaren har sagt att valpen måste avlivas om den inte hittar ett hem. Dessa valpar slängs sedan överbord när försäljaren reser tillbaks till sitt hemland. Dessa mänskor försöker utnyttja andras känslor helt skrupelfritt.