Hoppa till huvudinnehåll

Fri rörlighet till Storbritannien upphör i mars 2019

Pro brexit-demonstranter utanför parlamentet i London.
Pro brexit-demonstranter utanför parlamentet i London. Bild: EPA/ANDY RAIN Storbritannien,Europeiska unionen,Förenade kungarikets parlament,London,Brexit

Förslag om att den fria rörligheten kommer att fortsätta efter brexit är fel, meddelar en talesperson för premiärminister Theresa May. Från och med mars 2019 kommer EU-medborgare inte längre att kunna röra sig fritt mellan Storbritannien och EU.

Sedan tidigare är det bestämt att Storbritannien lämnar EU i slutet av mars 2019. Men Mays regering har varit oense om den fria rörligheten och olika ministrar har skickat olika signaler.

Förra veckan sade till exempel finansminister Philip Hammond att det inte ska ske några direkta förändringar i immigrationslagstiftningen när Storbritannien lämnar unionen.

Samtidigt har handelsministern Liam Fox sagt att regeringen inte kommit överens om en gemensam linje eller policy gällande invandringen efter brexit.

Brittiskt pass.
Brittiskt pass. Bild: EPA/ANDY RAIN pass,resenärer,Storbritannien,Brexit

Uttalanden om att den fria rörligheten skulle fortsätta att gälla efter brexit är ändå fel, enligt 10 Downing Street.

Men det är oklart exakt hur migrationssystemet kommer att se ut efter mars 2019. Enligt talespersonen James Slack kommer de olika delarna av systemet att klarna med tiden.

- Det skulle vara fel att spekulera i hur dessa kunde se ut eller påstå att fri rörlighet kommer att fortsätta som det är nu, säger Slack.

Handelsförlust på 1,2 miljarder

Samtidigt uppskattar konsultföretaget Oxera att Storbritanniens utträde ur EU orsakar landet handelsförluster på kring 1,2 miljarder euro. Men enligt företaget är uppskattningen försiktig.

Oxera baserar sin uppskattning på påverkan utträdet skulle ha på tull- och gränskontroller.

Konsultbolaget tror speciellt tullkontrollerna kommer att öka, vilket ökar personalbehovet och skapar osäkerhet för den internationella handeln.

Handeln mellan EU och Storbritannien uppgår till kring 520 miljarder euro.

Enligt EU:s brexitförhandlare Michel Barnier skulle friktionsfri handel inte längre vara möjlig om Storbritannien lämnar EU-marknaden.

Källor: Reuters, AFP, Yle

Läs också