Hoppa till huvudinnehåll

Lisa Nilsson tycker att Allsång på Skansen är en fantastisk tradition

Lisa Nilsson
Lisa Nilsson uppträder på Allsång på Skansen den 1 augusti. Lisa Nilsson Bild: Yle/ Sofie Gammals Allsång på Skansen,Lisa Nilsson

Lisa Nilsson uppträder på Allsång på Skansen i det sjätte programmet den 1 augusti. Ett program och koncept hon tycker är helt fantastiskt och som hon numera ser på med lite andra ögon.

Lisa Nilsson står i sommar på Allsång på Skansen-scenen för fjärde gången. Tror hon i alla fall. Hon har lite svårt att komma ihåg hur många gånger det egentligen är.

Efter att Allsång på Skansen har sänts går Lisa Nilsson över till "Allsångsscenen är din" och spelar i en timme, tillsammans med sitt band, sådana låtar som de brukar spela på konserter (Obs! Visas inte på Yles kanaler men kan ses på SVT Play). Dessutom har hon också några gästartister med sig.

Är det annorlunda att vara med nu eller känns det fortfarande lika häftigt som första gången?

- Jag måste säga att det mesta blir härligare hela tiden. Jag ser på det med lite andra ögon. Jag tycker allsången är någonting helt fantastiskt och jag tycker inte det är ett dugg konstigt att det har blivit så populärt.

Det jag älskar med allsången är att mina barn och andra barn som är lite yngre, kan låtar som är från min barndomshistoria.― Lisa Nilsson

Allsång på Skansens historia går tillbaka ända till 1935. Idag tilltalar programmet både gamla och unga, vilket Lisa tycker är fantastiskt.

- Det jag älskar med allsången är att mina barn och andra unga kan låtar som är från min barndomshistoria, för att de lär sig dem genom allsången. Det håller liv i någon sorts populärmusiktradition som annars lätt försvinner för att den inte uppmärksammas så ofta.

Är det någon av dina låtar som har blivit allsånger?

- Det var en bra fråga. Det vet inte jag. Det är möjligt att det finns någon av mina med. Det ska jag kolla upp.

Lisa tilldelades nyligen Povel Ramels Karamelodiktstipendiet, som årligen delas ut till en person för en framstående gärning inom musik. Därför skulle hon gärna sjunga Povel Ramels låt Underbart är kort på Allsång på Skansen.

Om hon har turen att sjunga den låten återstår att se. Man får inte välja och vraka bland vilka låtar som helst.

- Vi får väl se hur programmet ser ut. Alla får tre val på sig och alla sliter i samma låtar.

Utöver Allsång på Skansen kommer Lisa Nilsson att ta det lite lugnare den här sommaren och ha semester med sina barn och sjunga jazz.

- Jag har turnerat med mina poplåtar nu i två år så jag tar en liten paus från det. Jag är bland annat med i en jazztrio.

Har du någon hälsning till Finland?

- Jag får så fina hälsningar från Finland och de undrar “varför kommer du inte hit?”. Men jag lovar att jag ska återvända. Och tack för understödet, det känns fint att vara efterlängtad.

Lisa Nilsson intervjuades av Lilian Brunell.

Allsång på Skansen sänds i Yle TV 1 och på Arenan

Allsång på Skansen sänds direkt i Yle TV1 och på Arenan varje tisdag i åtta veckors tid kl. 21.00 med start tisdag 27.6.2017. Sändningen refereras på finska av Hanna Pakarinen. Vill du se på programmet utan finskt referat bör du välja svenska som sändningsspråk.

"Allsångsscenen är din" -delen med Lisa Nilsson sänds inte på Yles kanaler men kan ses på SVT Play.

Övriga artister i säsongens sjätte program är FO&O och Icona Pop.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Beyoncé- och rapyoga är den nya trenden

  Katja-Maria Taavitsainen drar Beyoncé och rapyoga.

  Dagens människor har ofta bråttom och skulle behöva komma i kontakt med sina kroppar, säger artisten och danskoreografen Katja-Maria "Katti Meu" Taavitsainen. Hon har skapat en yogaform som kan vara lösningen på de här, nämligen Beyoncé- och rapyoga där populärkultur och österländsk andlighet kombineras.

 • Daniel Craig fortsätter som James Bond

  Blir också skådespelarens sista i rollen som 007.

  Efter månader av spekulationer och rykten bekräftar nu skådespelaren Daniel Craig att han återkommer en sista gång i rollen som den brittiska agenten 007.

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  Kom med och upplev Föredragsmaraton!

  Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

 • Tysk barnfilm ska locka turister till Karleby

  Filmen "Matti und Sami" ska ge staden synlighet.

  I Karleby pågår som bäst inspelningen av den tyska barnfilmen "Matti und Sami". Från stadens håll hoppas man att projektet och den synlighet det ger ska locka turister.

 • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

  "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

  Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

 • Varken havet eller Gud går att tämja

  Rebecka Stråhlman är aktuell med skivan Ut mot ett hav.

  Man kan dra en hel del paralleller mellan Gud och havet, säger Rebecka Stråhlman som är aktuell med en ny skiva. På havet och med Gud känner hon sig fri och trygg.