Hoppa till huvudinnehåll

Malkin siktar fortfarande på att spela OS – trots förbundets besked

Jevgenij Malkin
Jevgenij Malkin i farten för Pittsburgh. Jevgenij Malkin Bild: All Over Press malkin,ishockey,Jevgenij Malkin

NHL sa nej, men det har inte fått de ryska toppspelarna att ge upp drömmen om spel i OS i Pyeongchang. Det ryska ishockeyförbundet har redan konstaterat att man ställer upp med KHL-stjärnor – men Jevgenji Malkin vill fortfarande med.

– Jag vill väldigt gärna bli uttagen till OS-truppen. Jag är inte direkt ung mer. Jag måste träna hårt och sedan spela tillräckligt bra för att bli uttagen till laget.

Det säger Pittsburghs ryska superstjärna Jevgenji Malkin till den ryska nyhetsbyrån Tass. Malkin har representerat Ryssland i OS-sammanhang tre gånger, och siktar fortfarande på att delta också i februari 2018.

NHL satte ner foten i april, då de meddelade att ligan inte kommer att hålla ett uppehåll under vinter-OS. Orsakerna var ekonomiska, NHL ville ha en del av inkomsterna från vinterspelen – något som den internationella olympiska kommittén inte kunde godkänna.

Beslutet kritiserades starkt av såväl spelarfacket NHLPA, IIHF och IOK. Jussi Jokinen gick så långt att han konstaterade att en lockout nu är allt mer sannolik på grund av OS-beslutet.

Rykten om NHL-deltagande florerar fortfarande

Det ryska ishockeyförbundet har också meddelat att man inte förväntar sig att den nordamerikanska toppligan ska ändra sig.

– Tack vare att KHL är en så pass bra liga så får vi ett bra lag till OS, hur NHL än besluter sig, sade förbundshöjdaren Alexander Zhukov till nyhetsbyrån tidigare i sommar.

I Ryssland tror man ändå på att NHL ännu kan ändra sig. Enligt Sport-express reportern Alexei Sjevtjkenko har ryska NHL-spelare menat att ligan de facto fortfarande har en alternativ kalender – som också skulle innehålla en paus under OS-veckorna.

NHL dementerade snabbt påståendet och enligt Yahoo-skribenten Greg ”Puck Daddy” Wyshynski kunde inga NHL-spelare bekräfta påståendet.

Malkin menar ändå att inget är hugget i sten.

– Ryssland kommer att vara förhandsfavoriter, även om vi NHL-spelare inte får delta. Men det återstår att se hur det bli. Det är ännu ett halvår tills spelen kör igång, säger Malkin.