Hoppa till huvudinnehåll

Mårten Karlsson: ”Hur täcks Borgå stad påstå att inneluften i Gammelbacka skola är normal?”

Mårten Karlsson står med händerna i kors framför Gammelbacka skola
Mårten Karlsson vid Gammelbacka skola (arkivbild). Mårten Karlsson står med händerna i kors framför Gammelbacka skola Bild: Yle/ Mira Bäck mårten karlsson

En färsk rapport visar att kvaliteten på inneluften i Gammelbacka skola i Borgå är normal, men det handlar om en bedömning som har gjorts med sinnen. Föräldrar ställer sig nu kritiska till att inga ordentliga mätningar har utförts.

- Jag har läst rapporten och den tar ju inte egentligen ställning till inneluften på något sätt, säger Mårten Karlsson, förälder som engagerat sig i skolans inneluftsproblem.

Bedömningen gjordes med sinnen

Karlsson är upprörd över att det gjordes en organoleptisk bedömning, det vill säga att man använde sina sinnen när inneluften i byggnaderna bedömdes.

Det handlade om en bedömning av situationen både i huvudbyggnaden och i det bostadshus som skolan använder.

Inneluften konstaterades vara normal under bedömningstidpunkten och inga avvikande lukter noterades.

- Jag förstår inte varför en sådan här rapport skulle göras över huvud taget. Liknande har gjorts tidigare och det handlar ju bara om vanliga konditionsgranskningar. Hur täcks Borgå stad säga att inneluften är granskad och att allt är okej?

"Hur många barn och anställda ska få hälsan förstörd?"

Mårten Karlsson anser att orsaken till att staden inte gör ordentliga mätningar har att göra med att skolan enligt planerna ska stängas 2019.

- Därför vill man inte göra något större nu. Frågan är hur många barn och anställda som ska få sin hälsa förstörd för att det inte görs ordentligt.

En anställd har varit tvungen att byta arbetsuppgifter eftersom hon inte kan vistas i huvudbyggnaden.

- Ett barn i skolan har fått ett läkarintyg där det står att symptomen finns i skolan. När barnet är hemma är allt okej, berättar Karlsson.

"Hur får de här människorna sitta kvar"?

Han säger att det garanterat kommer att bli åtgärder från föräldrarnas sida efter att man hunnit diskutera den senaste rapporten.

Karlssons förtroende för tjänstemännen inom lokalitetsledningen i Borgå stad är enligt egen utsago noll.

Han har också diskuterat situationen i skolan med stadsdirektören.

- Han sa att mätningar ska göras i skolan. Jag frågar mig vilka mätningar? Vad har gjorts Jukka-Pekka Ujula? Eller vet han inte vad hans personal gör? Hur får de här människorna sitta kvar om de inte sköter sitt jobb?