Hoppa till huvudinnehåll

Mike Pence i Estland - "Inget hot är större än det från er oberäkneliga granne i öst"

Estlands president Kersti Kaljulaid, Lettlands president Raimond Vejonis, USA:s vice president Mike Pence och Litauens president Dalia Grybauskaite i Tallinn 2017.
Estlands president Kersti Kaljulaid, Lettlands president Raimonds Vējonis, USA:s vice president Mike Pence och Litauens president Dalia Grybauskaite Estlands president Kersti Kaljulaid, Lettlands president Raimond Vejonis, USA:s vice president Mike Pence och Litauens president Dalia Grybauskaite i Tallinn 2017. Bild: Lehtikuva Mike Pence,Dalia Grybauskaitė,Kersti Kaljulaid

Det går inte att lita det minsta på Ryssland och USA försvarar Baltikum om grannen i öst går till attack. Det var kontentan i vicepresident Mike Pence budskap till de baltiska ländernas presidenter i Tallinn i dag. Han gjorde sitt bästa för att bedyra att budskapet kom direkt från president Donald Trump.

- President Trump har skickat hit mig för att säga att vi är med er, vi står med folken i Estland, Lettland och Litauen och kommer alltid att göra det.

Det var högtidliga ord och inga visor vicepresident Mike Pence kom med under sitt anförande till pressen i Kadriorgpalatset i Tallinn i dag.

Vi står med folken i Estland, Lettland och Litauen och kommer alltid att göra det.― Mike Pence, USA:s vicepresident

Udden var tydligt riktad mot Ryssland, medan balterna fick något av en bamsekram.

- Jag sa åt de här tre presidenterna idag att president Trump och jag applåderar era länders orubbliga engagemang i Nato.

När det gäller Ryssland skrädde Pence inte med orden.

- Inget hot är större än det från er oberäkneliga granne i öst, sade Pence, innan han bestämt tillade att USA förkastar alla försök att använda våld, hot och skrämseltaktik mot Natoallierade.

Estlands president Kersti Kaljulaid, Lettlands president Raimond Vejonis, USA:s vice president Mike Pence och Litauens president Dalia Grybauskaite i Tallinn 2017.
Mike Pence hälsar på de tre baltiska statscheferna. Estlands president Kersti Kaljulaid, Lettlands president Raimond Vejonis, USA:s vice president Mike Pence och Litauens president Dalia Grybauskaite i Tallinn 2017. Bild: Yle/Gustaf Antell Mike Pence,Dalia Grybauskaitė,Kersti Kaljulaid

Lite senare upprepade han att artikel 5 håller, det vill säga en attack mot ett Natoland är en attack mot alla Natoländer och kräver konkreta åtgärder.

Pence budskap hade en mer angelägen ton än väntat.

Det lät nästan som om en konfrontation mellan Ryssland och USA är att vänta inom en snar framtid.

USA:s vicepresident Mike Pence på besök i Estland.
USA:s vicepresident Mike Pence på besök i Estland. Bild: Yle/Gustaf Antell bilar,USA,Estland,Mike Pence
Estlands president Kersti Kaljulaid och USA:s vicepresident Mike Pence.
Pence och Estlands president Kersti Kaljulaid. Estlands president Kersti Kaljulaid och USA:s vicepresident Mike Pence. Bild: Yle/Gustaf Antell Mike Pence,Kersti Kaljulaid

Men de baltiska presidenterna som stod bakom Pence i rad verkade uppskatta de tuffa orden.

Anledningen till att vi har ett så djupt samarbete med USA är våra gemensamma och delade värderingar.― Kersti Kaljulaid, Estlands president

Estlands president Kersti Kaljulaid nickade instämmande genom hans tal, Lettlands president Raimonds Vējonis stod nervöst i något som liknade givakt och Litauens president Dalia Grybauskaite talade samma angelägna språk.

- Vi ser hur USA återvänder hit starkt och engagerat för att försvara sina Natoallierade, sade Grybauskaite.

Enligt Pence delar Baltikum och USA en gemensam framtid med säkerhet, välstånd och frihet.

Tidpunkten för besöket har betydelse

Det är ingen slump att USA:s vicepresident Mike Pence besöker Estland just nu.

Som bäst pågår den uppmärksammade rysk-kinesiska krigsövningen i Östersjön. Igår ordnade den ryska flottan sin årsparad i Kronstadt utanför S:t Petersburg. Den var mäktigare än någonsin.

Dessutom har Ryssland redan börjat förberedelserna för den stora krigsövningen Zapad tillsammans med Vitryssland i september.

I synnerhet i Litauen oroar många sig för att de ryska soldater som deltar i Zapad ska stanna i Vitryssland efter övningen. Då skulle Litauen ha ryska trupper både vid sin öst- och sydvästgräns (det vill säga Kaliningrad).

Vicepresident Pence är USA:s mest trovärdiga politiker att kasta in för att visa att amerikanerna håller ett noggrant öga på regionen.

Att Trump-administrationen väljer uttryckligen Tallinn framom Riga eller Vilnius, är en påminnelse om att Estland är det enda landet i Baltikum som lägger ner två procent av BNP på försvaret.

Lettland och Litauen har lovat att göra det senast inom loppet av år 2018.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes