Hoppa till huvudinnehåll

Omfattande elavbrott mellan Larsmo och Oravais

Ukonilma, ukkonen salamoi. Salama iskee, myrskypilviä tummalla taivaalla.  Salamoita. Turku.
Ukonilma, ukkonen salamoi. Salama iskee, myrskypilviä tummalla taivaalla. Salamoita. Turku. Bild: Pekka Parviainen / Yle åska,Salama

Ett plötsligt och häftigt åskväder orsakade ett omfattande elavbrott i området mellan Larsmo och Oravais på måndag kväll. Mellan 30 000 och 40 000 hushåll var utan ström.

Men en skarp smäll släckte åskan elen i Jakobstad strax innan klockan 20.30 på måndagen. Även Larsmo, Nykarleby, Oravais, Karvsor, Småbönders, Kaustby och delar av Pedersöre drabbades när en del av stamnätet slogs ut.

- Det var åska som låg bakom elavbrottet. Det är sällan så många blir berörda av ett elavbrott, säger driftdejour Tomas Lundqvist på Herrfors.

Huvudbrytare slogs ut

Att elavbrottet blev så omfattande beror på att det var en stor huvudbrytare på Alholmen i Jakobstad löstes ut.

Det var högspänningsnätet på 110 kilovolt som slogs ut och det måste tillkopplas manuellt.

- Det uppstod problem när man skulle koppla till den igen, tekniska problem helt enkelt, som gjorde att avbrottet drog ut på tiden, säger Lundqvist.

En dryg timmes avbrott

Avbrottskartan på Herrfors hemsida fungerade inte under elavbrottet och det beror på avbrottets omfattning och att det var stamnätet och inte disktributionsnätet som drabbades säger Lundqvist.

Centrala Jakobstad fick tillbaka elen en dryg timme senare.

På Karleby energis område meddelar man att man inte haft några elavbrott.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten