Hoppa till huvudinnehåll

Saga hör till eliten inom juniorfriidrotten - Hur tar man det nästa steget?

Saga Andersson, 2016.
Saga Andersson har lärt sig att återhämtning är viktigt. Balansen mellan livet och träningen är allt. Saga Andersson, 2016. Bild: SUL arkiv saga andersson

Saga Andersson är en av Finlands mest lovande friidrottare. De senaste fem åren har hon riktat in sig på stavhopp och förra fredagen hoppade hon det tredje bästa hoppet i finsk histora, som sjuttonåring. Men hur ska man ta steget från ung talang till vuxen elitidrottare?

Saga, 17, är från Vanda och har stavhopp i blodet. Pappan och tränaren Björn har själv varit stavhoppare. Saga är nu i sitt livs form.

Förra veckan lyckades Saga slå ett nytt personligt rekord, när hon tog sig över ribban som låg på 441 centimeters höjd. Den enda i Sagas åldersgrupp som har hoppat högre är ryskan Aksana Gataullina, som har lyckats hoppa 445 cm.

Saga försökte sig också på 446 cm, som skulle ha slagit både ryskan och det finska rekordet för hennes åldersgrupp som sattes av den nu 19-årige Wilma Murto, men lyckades inte riktigt.

En tonårig flicka med långt hår står och ser in i kameran. I bakgrunden syns bostadshus och gräsmatta.
Saga hör till den absoluta världseliten när det kommer till 17-åriga stavhoppare. En tonårig flicka med långt hår står och ser in i kameran. I bakgrunden syns bostadshus och gräsmatta. Bild: Cecilia Heikel / Yle stavhoppare,esbo if

Fokus på tekniken

Saga vann ändå tävlingen med sitt hopp på 441 cm. Silvermedaljören hoppade 342 cm. En skillnad på 99 cm alltså.

- Jag har hållit mig ganska frisk, vilket har gett resultat. Men jag märker nog att jag har mera att ge, säger Saga.

Utvecklingen har varit väldigt stadig. Två år sedan förbättrades rekordet med 15 cm, i fjol med 21 cm. Men i år har Saga tagit ytterligare ett steg. Det personliga rekordet har förbättrats med 25 cm.

- Ibland tänker man alldeles för mycket, men nu förra veckan satte jag all fokus på tekniken och det gick väldigt bra, säger Saga.

Höga ambitioner – OS är målet

I och med Sagas utveckling och framgång har hon satt höga förväntningar på karriären.

- Jag vill gärna komma med till OS i Tokyo 2020, och gärna också göra bra ifrån mig. Men målet är nog att vara med och delta i alla stora tävlingar och lyckas.

Nästa år är det världsmästerskap för under 19-åringar i Tammerfors. Trots att Saga kommer att tävla mot idrottare som är ett år äldre, siktar hon på en medalj.

- Jag har kommit fyra nu i flera stora tävlingar. Så det skulle vara skönt att få stå på pallen.

Tidigare i sommar kom Sara fjärde i Europamästerskapen för under 19-åringar.

Hur klarar man övergången från talang till proffs?

Trots att man har talang och viljan, kan det hända att det ändå inte räcker till att gå från att vara en duktig junioridrottare till att vara en elitidrottare på vuxen nivå.

Finland har på senaste tiden plockat ett flertal fina medaljer i bland annat friidrott och ishockey på juniornivå. Men kan man lita på att alla löften kommer att plocka hem medaljer också på herr- och damnivå?

Det är åtminstone det som är målet för Saga. Tränaren och pappan Björn tror att Saga har goda förutsättningar för att nå det målet.

- Saga har lyckats med balansgången mellan skola och träning väldigt bra, och så bor hon i Vanda och har goda möjligheter till träning året runt, säger Björn.

Saga Andersson, Kalevaspelen 2016.
Saga har hittat den rätta balansen och har goda förutsättningar att göra bra ifrån sig i framtiden. Saga Andersson, Kalevaspelen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen saga andersson,stavhopp

Gymnasiet ger chans till mycket träning

Saga går gymnasiet på fyra år för att kunna träna så bra som möjligt.

- På ettan i gymnasiet var det väldigt tungt för Saga att hinna med allt. Tidsmässigt hann hon nog med allt, men man såg att det blev lite tungt. Men nu går det mycket bättre, säger Björn.

Björn som själv bland annat har ett brons från Kalevala-spelen tror att det just är träningen som avgör om man lyckas göra övergången från ung talang till elitidrottare.

- Det blir väldigt enkelt så att man tränar alldeles för mycket. Man måste kunna återhämta sig och vila också. Men för att bli elitidrottare så ska man nog kunna träna hårt också, säger Björn.

Saga Andersson, Kalevaspelen 2016.
Saga har utvecklats från år till år, målet är att lyckas i OS i Tokyo 2020. Saga Andersson, Kalevaspelen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen friidrott,stavhopp,saga andersson

Balansen är viktig

En balans mellan studier, arbete, det sociala livet och träningen är nyckeln till framgång.

- Jag tror vi har hittat en fin balans med Saga. Hon har utvecklats väldigt bra de senaste åren, så jag ser ingen anledning till att ändra på det. Förutom att öka lite på träningen, säger Björn.

Varför kan det gå fel för en del idrottare när de ska göra övergången från juniorlöfte till elitidrottare på vuxen nivå?

- Det finns många saker som kan gå fel. Jag tror att om man har för mycket på en gång, till exempel jobb, skola och träning så hinner man inte återhämta sig. Då blir man lättare skadad.

Saga skulle delta i en till tävling dagen efter fredagens tävling men beslöt att stå över på grund av att baklåret kändes spänt. En smart idrottare som inte trycker på för hårt. Håll ögonen öppna för Saga.