Hoppa till huvudinnehåll

Torgförsäljare i Hagnäs rasar mot hallbygge - "Vanvettigt att byggandet inleds nu"

Torgförsäljare Matti Rissanen på Hagnäs torg.
Bärförsäljare Matti Rissanen anser att hallbygget kunde inledas i september eller oktober istället för mitt under bärsäsongen. Torgförsäljare Matti Rissanen på Hagnäs torg. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Hagnäs torg,Hagnäs,torgförsäljning

Försäljarna på Hagnäs torg i Helsingfors är kritiska mot att staden mitt under säsongen flyttar på dem för att bereda plats för byggandet av en glashall på torget. I glashallen inhyses försäljarna från saluhallen då den renoveras.

- Vi har talat om att vi vill jobba som vanligt i augusti då säsongen ännu pågår. Ingen vet hur mycket byggandet påverkar kunderna. Hur mycket dammar det till exempel av pålandet, frågar sig bärförsäljare Åke Dahlström.

- Staden gick inte med på att gå oss till mötes med en månad men hittar nog miljoner till glashallen, säger han.

Renoveringen av saluhallen kostar över 12 miljoner medan byggandet av glashallen beräknas kosta omkring tre miljoner euro.

Dahlström säger att bärsäsongen dessutom är försenad i år.

- Allt är försenat med två till tre veckor. Det har inte funnits så mycket bär ännu, säger han.

Bärförsäljare på Hagnäs torg.
Åke Dahlström, till höger, frågar sig varför Helsingfors stad inte kunde gå torgförsäljarna till mötes och skjuta upp byggandet av glashallen med en månad. Hans fru Riitta Dahlström säljer också bär. Bärförsäljare på Hagnäs torg. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Hagnäs torg,bärförsäljare

"Kunde inte de som bygger ge efter med en månad?"

Bärförsäljare Matti Rissanen är också kritisk till tidpunkten för byggandet av glashallen. Tidpunkten är enligt honom helt fel.

- Byggandet kunde inledas först den 1 september eller den 1 oktober. För oss torgförsäljare som ska få ihop levebröd för hela året under fyra månader är det vanvettigt att byggandet inleds mitt under säsongen. Kunde inte de som bygger glashallen ge efter med en månad, säger Rissanen.

Men du kan inte veta på förhand hur byggandet påverkar försäljningen?

- Önsketänkande är det bästa tänkande. Jag hoppas att kunderna hittar.

Blomförsäljare Tuija Simi på Hagnäs torg.
Blomförsäljare Tuija Simi tror att det oljud som pålningen för med sig skrämmer bort kunderna. Blomförsäljare Tuija Simi på Hagnäs torg. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Hagnäs torg,hagnäs

Blomförsäljare: Antalet kunder minskar

Blomförsäljare Tuija Simi tror att antalet kunder påverkas negativt av hallbygget.

- I alla fall påverkas antalet i det inledande skedet. Pålningen leder till ett fruktansvärt oljud.

Vad tycker du om det?

- Vad tycker en egenföretagare om att inte ha intäkter? Jag är utan lön, vilket förstås inte är en bra sak. Förhoppningsvis är det ändå tillfälligt, säger Simi.

Partitorget: Vi kan inte påverka tidpunkten

Merja Sorakari, tf. chef på Helsingfors stads partitorg, säger att tidpunkten för byggandet har slagits fast tidigare av politikerna.

- Det är inget vi kan göra något åt. Vi har diskuterat mycket med torgförsäljarna, men det var inte möjligt att inleda byggandet av glashallen senare, säger Sorakari.

Byggandet av glashallen inleds den 1 augusti och den ska stå färdig i december. Renoveringen av saluhallen inleds i början av 2018 och ska enligt stadens beräkningar hålla på i ett och ett halvt år.

Korrigering 2.8 kl.9.30: Byggandet av glashallen beräknas kosta 3 miljoner euro, inte knappt 6 miljoner som tidigare uppgavs. Stadens budget för hallen var till en början 5,7 miljoner men är nu alltså 3 miljoner euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen