Hoppa till huvudinnehåll

Toto hänfördes av Ekenäs skärgård

Rockbandet Toto och några roudare i en båt.
Rockbandet Toto åkte på en båttur innan sin konsert i lördags. Rockbandet Toto och några roudare i en båt. Bild: Matias Rosström Toto,rockband,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,toto på båtresa

Det legendariska 80-talsbandet Toto hann åka på en båttur i Ekenäs skärgård och blev imponerade av naturen, bryggor och strandbastur.

Före lördagens konsert i Stallörsparken i Ekenäs hade bandmedlemmarna i Toto lite överloppstid.

- En av medlemmarna undrade då hur stor sjön är och frågade om man kan hyra en båt, berättar Peter Wentzel som var med och skötte om säkerhetsarrangemangen i parken.

Eftersom det fanns en liten lucka i tidtabellen beslöt Wentzel att låta bandmedlemmarna åka ut med honom i hans båt. Det visade sig bli en unik upplevelse för de amerikanska musikerna.

- Man har en bild av att de har sett det mesta. Men vi kom bara till Källviken så måste vi stanna och titta på varenda strandbastu och brygga. Överlag är skärgårdsnatur något som de aldrig har sett, säger han.

Hälsade på alla båtförare

Peter Wentzel är noga med att följa kutymen att hälsa på folk på sjön. Något som också bandmedlemmarna började göra.

- De var imponerade av att så många känner mig. Men jag förklarade att det är folkvett på sjön. Sedan kan man undra om folk visste vem som kom emot och hälsade på dem.

Porträttbild på Peter Wentzel.
Peter Wentzel. Porträttbild på Peter Wentzel. Bild: Yle/ Bubi Asplund båtar,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Toto,toto på båtresa

Wentzel försökte på kort tid visa så mycket som möjligt av Ekenäs skärgård. De åkte genom Jomalvik kanal och vidare till Skåldö.

- De ville gå i land vid Skåldö fiskebod, men det fanns inte tid. De var väldigt imponerade av vad vi hade att erbjuda, säger han.

Ärligt imponerade

Efter Skåldö tog Peter Wentzel ut Toto-medlemmarna på det öppna havet, något som inte var lika exotiskt för dem. Wentzel är i alla fall övertygad om att bandmedlemmarnas hänförelse kom direkt från deras hjärtan.

- Det är inte det största de har upplevt, men personligen är jag glad att de tog sig tid att själva betala och boka upp en sådan här grej och njuta av den.

Fler stora evenemang behövs

Efter lördagens lyckade evenemang i Stallörsparken väcks frågan hur man bättre kunde marknadsföra Västnylands unika natur till turisterna.

- Nu när jag har varit delaktig i ett så här finns evenemang så har jag funderat hur man kunde omsätta så här fin natur så att det genererar jobb och pengar, säger Wentzel.

Han har inga svar på frågorna, men tycker i alla fall att man kunde arrangera åtminstone ett motsvarande evenemang till under sommaren i Ekenäs.

- Vi har ju grunden och när man ser hur alla jobbar så har vi ingenting att skämmas för i den här staden. Vi har kapacitet till vad som helst och ett till sådant här evenemang under sommaren skulle ge massor.