Hoppa till huvudinnehåll

1500 kilometer på cykel för cancersjuka barn

Henrik Snellman cyklade 1500 km till Paris
Henrik Snellman cyklade 1500 km till Paris. Henrik Snellman cyklade 1500 km till Paris Jakobstad,cykling,henrik snellman

Henrik Snellman från Jakobstad cyklade i juli till Paris för att samla pengar till cancersjuka barn och deras familjer. På åtta dagar avverkade han 1500 kilometer tillsammans med 200 andra välgörare från Finland.

- En cykelkollega från Oravais cyklade i fjol och jag tog kontakt med honom och frågade vilka vägar man ska gå till väga. Och så blev jag antagen.

Henrik Snellman var en del av Team Rynkeby som alltså är nordens största välgörenhetslag som varje år cyklar till Paris för att samla pengar till cancervård.

Deltagarna kommer från alla nordiska länder och för att bli antagen till ett lokalt cykelteam behöver man ha bra kondition.

- För det första ska man vara intresserad av cykling och så förbinder man sig att träna ordentligt under ett år. Man förbinder sig också att samla in pengar på olika sätt för barncancerfonden.

200 kilometer per dag

Henrik Snellman ingick i Team Rynkeby Jyväskylä vilket innebar att rutten startade från Jyväskylä till Helsingfors.

Från Helsingfors tog gruppen båten till Travemunde i Tyskland. Från Tyskland cyklade gruppen via Holland och Belgien till Paris. Det innebar sex cykeldagar i Europa och ungefär 200 kilometer per dag.

- Om du har tränat ett år, vilket man förbinder sig till, så går det nog bra. Vi hade jättebra vägar som vi cyklade på. För det mesta på småvägar, byvägar ute på landsbygden där trafiken var gles. Vi cyklade bland kossor och hästar, jättefint.

Kyla och regn

Största utmaningen var vädret. Speciellt då det regnade i två dagar i streck från morgon till kväll. Då var det svårt att hålla sig varm.

För Henrik Snellman var det inget större problem att komma i sådant skick att han orkade cykla mellan åtta och tio timmar per dag.

Han är pensionerad polis med bra grundkondition så det vara bara att träna cykling under fjolåret.

- Det har blivit mera cykelåkning än normalt. Speciellt under vinterhalvåret, både inomhus och utomhus.

Folkfest i Paris

Allt som allt deltog ungefär 1700 cyklister i Team Rynkebys välgörenhets cykling till Paris. De olika lagen hade lite olika rutter till Paris men alla kom i mål på samma ställe.

- Det var fantastiskt. Det var som att komma i mål i Tour de France. Många anhöriga, vänner och bekanta hade flugit ner. De var flaggor och stor uppståndelse. Arrangörerna från Danmark var på plats. Det var stort och mäktigt.

I fjol lyckades Team Rynkeby samla ihop 8,84 miljoner euro allt som allt. Den finländska mottagaren, Suomen Sylva ry som stöder cancersjuka barn och deras familjer fick ta emot 331 795 euro.

- Det känns jättebra att man för en gångs skull har man någon nytta med sitt idrottande. Nu kan man göra lite välgörenhet på samma gång och det går till ett jättegott ändamål.

Planer finns på att man nästa år ska ha ett eget Team Rynkeby lag från Österbotten.

- Jag uppmanar alla intresserade att ta kontakt med arrangörerna nästa år. En styrgrupp har redan bildats.