Hoppa till huvudinnehåll

Borgå stad: Vi fortsätter utreda den dåliga inneluften i Gammelbacka skola

Gammelbacka skola, gula huset
Gammelbacka skola, gula huset Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,gammelbacka skola i borgå

Det var inte en inneluftsundersökning som Borgå stad lät utföra i Gammelbacka skola. Beslut om nya eventuella undersökningar fattas i slutet av augusti.

Föräldrar till elever i Gammelbacka skola har aktivt krävt att Borgå stad kartlägger orsakerna till de inneluftsproblem som både personal och elever har upplevt.

Enligt en färsk rapport är kvaliteten på inneluften i Gammelbacka skola normal. Det handlar ändå om en bedömning som har gjorts med sinnen, inte med mätningar.

- Den här undersökningen utredde vilka renoveringsbehoven är i huvudbyggnaden. Det var inte en inneluftsundersökning, säger lokalitetsdirektör Börje Boström.

Börje Boström
Lokalitetsdirektör Börje Boström. Börje Boström Bild: Yle/Fredrika Sundén tjänstemän (offentligt anställda),borgås lokalitetsdirektör

Personal och elever har redan reagerat på dålig inomhusluft. Varför gjorde staden inte en grundligare undersökning?

- Då skolans inneluftsarbetsgrupp beställde undersökningen fanns det enligt skolhälsovårdaren ingen elev som reagerade på inneluften i just det här huset. Det har säkert kommit fram nya uppgifter efter det, men de fanns inte då vi beställde den här undersökningen.

Nu säger en förälder till Yle Östnyland att han helt har tappat förtroendet för Borgå stad. Hur kommenterar du det?

- Vi har ett koncept för hur vi undersöker alla fastigheter där det har meddelats om inneluftsproblem. Det här var ett steg i den undersökningshelhet som vi har.

Hur går ni vidare?

- Med inneluftsarbetsgruppen ska vi i slutet av augusti diskutera vad som är följande steg.

- Vi hade ju hoppats på att den här undersökningen hade gett svar på vad som orsakar problemen och också gett oss en uppfattning om vad som bör repareras. Tyvärr så kom ingenting fram.

Förälder med i arbetsgruppen

Arbetsgruppen har ett tiotal medlemmar. I den sitter bland annat skolans rektor, medlemmar från arbetsskyddet och en läkare från arbetshälsovården. Enligt Boström kommer också en föräldrarepresentant att utses.

- Vi måste nu jobba vidare för att hitta orsakerna till problemen med inneluften i Gammelbacka skola, säger Boström.

Som en möjlig orsak ser han byggnadens ålder.

- Det är en hundra år gammal byggnad, som säkert har de felen som en byggnad i den här åldersklassens har. Bland annat det gamla fyllnadsmaterial som finns kvar i konstruktionerna kan möjligen ge upphov till reaktioner hos människor som är känsliga.

Läs också