Hoppa till huvudinnehåll

Kamp mot klockan i Korsholms högstadium

Korsholms högstadium under renovering.
Korsholms högstadium renoveras ännu. Korsholms högstadium under renovering. Bild: Yle/Filip Stén renovering,korsholms högstadium

Skolstarten är om mindre än två veckor men i Svenskfinlands största högstadium - Korsholms högstadium - ser det ännu ut som en byggarbetsplats. En del av skolan har sanerats och en del byggs om för att bättre motsvara dagens krav - bland annat den nya läroplanen som tas i bruk i högstadiet i höst.

- Här händer det mycket och mycket ska ännu hända innan skolstarten, konstaterar rektor Inger Damlin.

Rektor Inger Damlin, Korsholms högstadium.
Inger Damlin. Rektor Inger Damlin, Korsholms högstadium. Bild: Yle Korsholm,Rektor,inger damlin

Vi står i ett än så länge mycket halvfärdigt utrymme mitt i skolan. Som bäst målas väggarna men i övrigt är ytorna inte färdiga. Ventilation och el är ännu inte klart och när de fasta installationerna är på plats återstår ännu möblerna.

- Det här utrymmet blir en ny lärmiljö som ska samanvändas med ungdomssidan, säger Damlin.

Utrymmet består av tre klassrum och tre grupprum för flexibel undervisning, och ett större allmänt utrymme - en lärmiljö.

Lärmiljö - vad betyder det?

- Det betyder att vi inte låter utrymmet begränsa oss. Det är inte dagens melodi att vara instängd mellan fyra väggar, säger Damlin.

Fuktskador åtgärdas

Renoveringen och ombygganden av Korsholms högstadium handlar dels om att uppdatera skolbyggnaden till att bättre motsvara dagens krav vad undervisningsutrymmen beträffar, men dels också av nödtvång. Under fjolåret konstaterades fuktskador i en del av byggnaden och ett par klassrum fick tas ur bruk.

De här skadorna har nu åtgärdats och samtidigt uppdateras också skolans ventilationssystem.

- Det här är ju inget unikt för Korsholm, men typiskt för den här renoveringsskulden är att renoveringar sparas för länge och sen uppstår följdskador, till exempel i form av fuktskador, säger Inger Damlin.

Vissa utrymmen i bruk i höst

Renoveringen pågår fortfarande för fullt i Korsholms högstadium och tiden kan nog komma att bli knapp att få allt färdigt till skolstarten.

- Allt blir inte färdigt. Vissa utrymmen tas i bruk först senare på hösten, säger Damlin.

Man fortsätter också att använda en del utrymmen i Korsholms gymnasium på andra sidan vägen och också en del baracker.

Elevantalet växer, nästa år är högstadieeleverna redan över 600. Blir barackerna en permanent lösning?

- Vi har bättre framförhållning än så. Det finns redan planer på hur vi kan utöka handarbets-, slöjd- och huslig ekonomi salarna. Ett nybygge finns också i planerna, säger Damlin.

Infotavla, Korsholms högstadium.
Korsholms högstadium. Infotavla, Korsholms högstadium. Bild: Yle/Filip Stén korsholms högstadium