Hoppa till huvudinnehåll

Passagerarrekord för Viking Line – över en miljon passagerare i juli

Viking Grace utanför Beckholmen i Åbo.
Viking Grace utanför Beckholmen i Åbo. Bild: Yle/Linus Hoffman M/S Viking Grace,Viking Line,viking grace,kryssningsfartyg,Beckholmen (ö i Finland)

Viking Line har haft rekordmånga passagerare i juli månad. Störst var ökningen på rutten Helsingfors-Tallinn.

Det totala antalet på alla rutter var 1 021 890 passagerare i juli och det är en ökning med 9 procent jämfört med i fjol. Bilarna ökade med 14 procent och var 138 168 under juli månad.

Störst var ökningen på rutten Helsingfors-Tallinn där Viking Line erbjudit 12 avgångar dagligen. Totalt 378 704 passagerare åkte över i juli, vilket är en ökning med 24 procent. Enligt Viking Lines informationschef Johanna Boijer-Svahnström beror passagerarökningen på att rederiet satt in ett extra fartyg i Tallintrafiken under högsäsongen.

Också kryssningstrafiken mellan Stockholm och Mariehamn ökade, likaså resorna mellan Mariehamn och Kapellskär. På rutten Helsingfors-Stockholm fanns en marginell ökning. Rutten Åbo-Stockholm var den enda som hade färre passagerare än i fjol, men också där var förändringen endast marginell.

Rederierna satsar på turister från Asien

Ett särdrag för säsongen är att de ryska turisterna kommit tillbaka. Asiaterna och i synnerhet kineserna har hittat till Viking Line och är numera nästan 100 000 årligen. För Viking Lines del innebär det att bolaget numera har en internationell avdelning som jobbar med den kinesiska marknaden, berättar Boijer-Svahnström.

– Kineserna är störst av asiaterna och passagerarvolymen av kineser har fördubblats på tre år. De åker gärna via Åbo för de vill se två huvudstäder. Många kineser kommer till Finland för att de vill se lappland. Också skärgården är helt enastående för dem.

Fullbokat på Tallink Silja

Tallink Silja hade i juni fem procent fler passagerare än året innan på rutten Åbo-Stockholm. Under juli månad kör rederiet vanligen med fulla båtar, så också i år. Passagerarmängden för juli månad är ungefär samma som ifjol.

Tallink Silja har också satsat på att locka resenärer från Asien. Kineserna har under det här året varit den sjätte största gruppen resenärer ombord på rederiets båtar, år 2011 var de på en elfte plats. Bland de tio största nationaliteterna ombord finns också sydkoreanska och japanska resenärer.

Rederiet har översatt material till mandarin, kantonesiska, japanska och koreanska och under högsäsong finns personal ombord som pratar olika asiatiska språk. Asiatiska kunder beaktas också i restaurangerna ombord och i utbudet i butikerna. Ifjol lanserades en webbtjänst där man kan boka resor på kinesiska.

Artikeln har uppdaterats 1.8.2017 kl. 13.43: Information om Tallink Siljas sommar.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland