Hoppa till huvudinnehåll

Studiestödet ändras i dag – har du koll?

Litet prydnadskeramikhus står på eurosedlar.
Litet prydnadskeramikhus står på eurosedlar. Bild: Anssi Leppänen / Yle bostadsmarknaden,hyresmarknad,bostäder,byggnader,pengar,marknaden,hyresbostäder,Bostadspriser,bostadspolitik

Den största förändringen gäller bostadsbidraget. Från och med i dag får studerande inget skilt bostadsbidrag, utan de måste ansöka om det allmänna bostadsbidraget.

Det allmänna bostadsbidragets maximibelopp är 400 euro, jämfört med studiestödets bostadsbidrag som tidigare var 201 euro som högst.

Det allmänna bostadsbidraget räknas inte bara på basis av de egna inkomsterna, utan också på basis av sambons inkomster. Det innebär att i samboförhållanden där den ena parten arbetar och den andra studerar kan båda bli utan bostadsbidrag.

Enligt FPA:s uppskattning kommer kring 67 000 studerandes bostadsstöd antingen att minska eller försvinna helt, medan 100 000 studerande kommer att få mera stöd än tidigare.

Mindre stöd, mera lån

Själva studiestödet kommer också att förändras. Där studerande tidigare fick 336,76 euro i månaden, kommer studerande från och med i dag att få 250,28 euro i månaden.

För att kompensera för detta kommer mängden studielån man kan lyfta att öka. Enligt FPA kan studerande lyfta mellan 2 600 och 3 250 euro på höstterminen, och 3 250 på vårterminen.

Förändringar i stödet

  • Studiestödet sjunker från 336,76 euro i månaden till 250,28.
  • Den statliga lånegarantin stiger från nuvarande 400 euro i månaden till 650.
  • I stället för studiestödets bostadstillägg får studerande allmänt bostadsbidrag. Tidigare fick man högst 201 euro. Det allmänna bostadsbidraget kan gå upp till 400 euro i månaden.
  • Betalningsanmärkningar förhindrar nödvändigtvis inte möjligheten att beviljas studielån.

Text: Axel Nurmi

Läs mera:

Pengar eller kärlek - bostadsstödet gynnar inte romantiska par

Studiepenningen sjunker och samtidigt höjs bostadsbidraget - i alla fall för vissa studerande. FPA:s definition på gemensamt hushåll leder till att en del studerande på lite märkliga premisser får kraftigt minskat bostadsstöd i jämförelse med andra.

Läs också