Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomar berömmer skejtparken i Lappträsk

Ung pojke hoppar i luften från skateboard
Akseli Vuorenjuuri är en entusiastisk skejtare. Han kommer inte ens ihåg när han började med sporten, så länge sedan är det. Ung pojke hoppar i luften från skateboard Bild: Yle/ Mira Bäck Skateboarding,Lappträsk,Lappträsk skatepark

Den nya skejtparken i Lappträsk invigdes i början av juli. Det var slutet på en lång väntan för skejtaren och initiativtagaren Akseli Vuorenjuuri.

- Det känns jättebra att parken är klar. Den är väldigt bra planerad och byggd. Jag har besökt så många banor att jag tappat räkningen, och de är sällan så här bra.

Pojke åker rullbräda med händerna i luften i skejtpark
Akseli Vuorenjuuri har väntat på att få en skejtpark till Lappträsk. Pojke åker rullbräda med händerna i luften i skejtpark Bild: Yle/ Mira Bäck Skateboarding,Lappträsk,Lappträsk skatepark

Då Vuorenjuuri var 13 år tog han kontakt med kommunen och föreslog byggandet av en skejtpark. Nu, några år senare, är den äntligen klar.

Vuorenjuuri och hans kompis fick vara med och påverka planeringen. Dessutom åker både planeraren och byggföretagets anställda själva skejtboard.

- Det som är särskilt bra med parken är att den är byggd av jämn betong. Oftast används asfalt och det blir jättesnabbt alltför ojämt och skrovligt. Ramperna i ändorna är bra och guppen på mitten, bumpen, är bra att ta fart från. Det finns också en cab, ett hinder man ska hoppa över.

Kommer också längre ifrån

Då Yle Östnyland besöker skejtparken en mulen eftermiddag är Vuorenjuuri den enda skejtaren på plats. Han säger ändå att det oftast brukar vara skejtentusiaster i parken och ibland är den riktigt full.

Skejtare åker mot kameran. I bakgrunden synns lång grå betongramp
Akseli Vuorenjuuri. Skejtare åker mot kameran. I bakgrunden synns lång grå betongramp Bild: Yle/ Mira Bäck Skateboarding,Lappträsk,Lappträsk skatepark

Vuorenjuuri bor i Borgå en del av tiden men då han är i Lappträsk besöker han skejtparken varje dag.

- Att åka skejtboard ger en känsla av frihet. Det är en hobby som går att utöva när som helst nu då rampen finns. Då jag lär mig ett nytt trick känns det bra. Ibland tar det en timme, ibland en månad, ibland ett år.

Pojke står på liten betongramp och håller i skateboard
Caben, alltså hindret man ska hoppa över ser ut så här. Pojke står på liten betongramp och håller i skateboard Bild: Yle/ Mira Bäck Lappträsk,Skateboarding,Lappträsk skatepark

Vuorenjuuri berättar att hans kompisar från Borgå, Lovisa, Helsingfors och Kouvola också kommer hit för att åka skejtboard. De har varit nöjda.

Ska ännu förbättras

Skejtparken ser ny och fin ut, men ett glasspapper och några lemonadburkar har blivit kvarglömda vid banan trots soptunnan invid.

- De flesta städar efter sig, men vissa förstår inte att göra det. Oftast är det de som inte åker skejtboard utan bara kommer hit för att sitta som skräpar ner, säger Vuorenjuuri.

På bilden synns en del av skateparken, en betongramp. Dessutom mylla vid sidan om parken och en kvinna som krattar i myllan.
Myllan runtom skejtparken ska täckas in i grönska och några räcken att åka på ska ännu sättas upp. På bilden synns en del av skateparken, en betongramp. Dessutom mylla vid sidan om parken och en kvinna som krattar i myllan. Bild: Yle/ Mira Bäck Skateboarding,Lappträsk,Lappträsk skatepark

Skejtparken är i bruk redan, men den ska ännu få några finjusteringar. Runt parken ska det bli gräsmatta och själva skejtparken ska ännu få några räcken i olika former och storlekar, rails och ledges.