Hoppa till huvudinnehåll

Vinner du eller förlorar du på studiestödets förändring?

Spargris
Vet du hur FPA:s förändring påverkar dig? Spargris Bild: Claudia Rybin/Yle gris

Studiestödet förändras från och med den 1 augusti och en massa studerande blir än en gång fattigare. Hör du till dem som kommer att ha det betydligt tystare på kontot i höst, eller till de lyckligt lottade som faktiskt vinner en slant? Delta i vår omröstning!

Från och med augusti 2017 slopas studiestödets bostadstillägg. Istället kan studerande ansöka om det allmänna bostadsbidraget som påverkas av hela hushållets inkomst. Medan många studerande kommer att få mer pengar tack vare förändringen kommer tiotusentals att bli fattigare.

De som har det absolut värst är studerande i samboförhållanden där sambon jobbar - de kan gå miste om bostadsbidraget helt och hållet. Vilken grupp tillhör du? Delta i vår omröstning och hjälp oss kartlägga läget för studerande i Svenskfinland.

Vinner du eller förlorar du pengar på förändringen i studiestödet?

Jag förlorar pengar.
71.5% (268 röster)
Jag vinner pengar.
28.5% (107 röster)
Antal avgivna röster: 375

Kom ihåg att också studiestödets belopp för studiepenning och studielån förändras. Läs mer om alla förändringar i större detalj här.

Förlorar du pengar? Har du eller någon du känner en plan för att lösa problemet? Dela med dig i kommentarsfältet!