Hoppa till huvudinnehåll

WP: Trump dikterade själv sonens missvisande uttalande om möte med rysk advokat

Donlad Trump lyssnar på sonen Donald Trump Jr som pratar under ett valmöte 2016.
Donald Trump lyssnar på sonen Donald Trump Jr. som håller ett anförande under ett valmöte 2016. Donlad Trump lyssnar på sonen Donald Trump Jr som pratar under ett valmöte 2016. Bild: DAN ANDERSON Donald Trump, Jr.,Donald Trump

Washington Post skriver att Donald Trump på vägen hem från G20-mötet i Hamburg bestämde innehållet i uttalandet som sonen gav.

När New York Times avslöjade att Donald Trump Jr. under valkampanjen förra året träffade en rysk advokat för att få komprometterande uppgifter om Hillary Clinton beslöt presidentens rådgivare att snabbt ge ut ett första uttalande om vad som hade diskuterats under mötet.

Rådgivarna var överens om att uttalandet skulle vara sanningsenligt så att administrationen inte skulle kunna anklagas för lögn om fler detaljer från mötet skulle sippra ut.

I flygplanet på väg hem från G20-mötet bestämde sig ändå Donald Trump för att trotsa rådgivarnas plan och dikterade istället själv sonens uttalande, skriver Washington Post.

”Vill presidenten inte säga hela sanningen?”

I det första uttalandet uppgav Trump Jr. att mötet främst handlade om adoption av ryska barn. Dagen efter visade det sig att Trump Jr. inte avslöjat att han deltog i mötet efter att uttryckligen ha blivit lovad komprometterande uppgifter om Hillary Clinton.

Då tillade Trump Jr. att advokaten utöver adoption också ville diskutera den så kallade Magnitskylagen. Lagens syfte är att straffa personerna involverade i den ryska advokaten Sergej Magnitskys död.

Att sonen Trump inte från början var öppen med vad som diskuterades under mötet kallar en av presidentens rådgivare för ”onödigt”.

- Nu kan någon hävda att presidenten avsiktligen försökte vilseleda oss och att han inte vill att du ska veta hela sanningen, säger den anonyma rådgivaren till Washington Post.

Läs mera:

Vilka är spelarna bakom mötet med Donald Trump Jr?

Donald Trump Jr:s möte med en rysk advokat förra sommaren fortsätter väcka förundran.

Källa: Washington Post

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes