Hoppa till huvudinnehåll

96 år gamla prins Philip blir nu pensionär

Prins Philip
Prins Philip på en bild från den 13 juli i år. Prins Philip Bild: EPA/WILL OLIVER Prins Philip,kungligheter

Drottning Elizabeths make prins Philip går i pension i dag. Prinsen meddelade redan i maj att han i år drar sig tillbaka från officiella uppdrag.

Den 96-årige hertigen av Edinburgh ska i dag ta emot Kungliga brittiska marinkårens parad vid Buckingham Palace. Därefter upphör hans representationsuppdrag.

Philip, som är i god hälsa med tanke på sin höga ålder, kommer ändå i fortsättningen att delta i en del evenemang om han vill.

Under sin tid som prinsgemål har Philip haft 22 219 egna officiella representationsuppdrag.

Han har också hållit runt 5 500 tal och varit beskyddare för över 780 organisationer, främst inom områden för teknisk forskning, miljövård och naturskydd.

Den brittiska kungafamiljen.
Delar av den brittiska kungafamiljen. Den brittiska kungafamiljen. Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Prins Philip,Elisabet II,Catherine, hertiginna av Cambridge,Prinssi William,kungligheter,Prinsessan Charlotte av Cambridge,Prins George av Cambridge,kate middleton

Även den 91-åriga drottningen har de senaste åren trappat ner på representationsuppdragen och överlåtit mer ansvar åt sonen och tronföljaren prins Charles och sonsonen prins William.

Prins Philip föddes den 10 juni 1921 som prins Philippos av Grekland och Danmark och gifte sig med den dåvarande prinsessan Elizabeth den 20 november år 1947.

Han gjorde en karriär inom marinen men den fick ett abrupt slut i och med att hans svärfar Georg VI dog 1952 och Elizabeth tillträdde som drottning.