Hoppa till huvudinnehåll

Borgåduvor ställer till med bajsproblem

Duva sitter på metallbjälk
Så här söt och oskyldig kan en stadsduva se ut just innan den bajsar på din bil. Duva sitter på metallbjälk Bild: Yle/ Mira Bäck Duva,Borgå

De bygger bo i alla skrymslen och deras avföring finns överallt. Fastighetsägarna i Borgå gör allt för att motverka duvornas invasion av parkeringshallar och affärsfastigheter, men det är en kamp som är näst intill omöjlig att vinna.

På tisdagskvällen larmades räddningsverket till Lundis parkeringshall. Väktaren som gick sin runda tyckte sig känna gaslukt och hjälp tillkallades för att kolla läget. Någon gasläcka hittades ändå inte och enligt brandförmannen var det antagligen duvspillning som börjat lukta i hettan och som påminde om lukten av gas.

- I den övre parkeringshallen bygger duvorna ofta bon och det är svårt att jaga bort dem, säger Satu-Marja Forsell som är varuhuschef för Sokos och har ansvar också för köpcentret Lundi.

Betonggolv i bilhall full med avföring. En bil står i en ruta bredvid
Det är lätt att märka vilka ställen som är poppis bland duvorna. Golvet är alldeles nersölat just där. Betonggolv i bilhall full med avföring. En bil står i en ruta bredvid Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,Duva,avföring

Hon berättar att man använt olika nät för att få duvorna att flytta någon annanstans, men det är besvärligt.

- Vi har prövat olika sätt, till exempel tagit bort bon. Det är ett hela tiden pågående arbete. Emellanåt minskar antalet duvor men så kommer de tillbaka igen.

Måste tvättas

Duvorna gör egentligen inga materiella skador, men de skräpar ner parkeringshallen.

- Hallen måste ju tvättas annars också, men på grund av duvbajset måste vi tvätta den hela tiden.

Massa avföring och fjädrar på betonggolv.
Inte vackert. Massa avföring och fjädrar på betonggolv. Bild: Yle/ Mira Bäck avföring,Duva,Borgå

- Alla idéer är välkomna. Om någon kommer på en patentlösning för problemet så är jag och säkert många andra fastighetsägare evigt nöjda, säger Michael "Mikko" Broberg som äger Nimbushuset i Borgå.

Också i och kring det så kallade Nimbushuset, en affärsfastighet mitt i Borgå, märks duvornas framfart.

- Duvorna bygger bo lite här och där och smutsar ner så förskräckligt, både utomhus och i bilhallen om de bara kommer in.

Duvskyff

Till exempel försökte ett duvpar på våren bygga bo ovanför dörren till en skobutik. Det var inte så roligt att ha högar med avföring rakt utanför dörren som sedan släpades in överallt i butiken via kundernas skor.

- Det här är ett problem för många centrala fastigheter. Kajorna är ju sedan en annan sak när de börjar svärma på hösten, de sitter på taken och bajsar och för ett väldigt ljud.

En bjälke under ett tak med piggar på.
Piggarna man kan se på olika håll i staden är duvskyffen. En bjälke under ett tak med piggar på. Bild: Yle/ Mira Bäck Duva,Borgå,duvskyff

Vid Nimbushuset har man försökt lösa duvproblemet genom att sätta upp duvskyff på alla strategiska platser, alltså spikband med piggar som gör att duvorna inte kommer åt att sätta sig ner eller bygga bo.

Ihärdiga och tama

Dessutom har man försökt täppa till alla håligheter där duvor kunde tänkas bygga bon. Om gårdskarlarna ändå hittar en kvisthög eller annan början på ett bo så tas den bort.

- Vi gör vårt bästa men alltid lyckas det ju inte. Det gäller att försöka hålla området rent och desinficerat.

Tre duvor sitter på takbjälkar i hall
Duvtrio i Lundis parkeringshall. Tre duvor sitter på takbjälkar i hall Bild: Yle/ Mira Bäck Duva,Borgå

Duvorna är dessutom envisa då de en gång slagit sig ner.

- Om man tar bort kvistar som varit början på ett bo så kommer de ändå snart tillbaka och börjar bygga på nytt. De är dessutom väldigt tama.

Broberg hoppas på hjälp av lokala rovdjur.

- På våren såg jag en vit iller som sprang över parkeringsplatsen i centrum. Hoppas den gör sitt för att minska på duvorna.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland