Hoppa till huvudinnehåll

En lyckad sommar för de österbottniska sommarteatrarna

ur korsholms teater, musikalen "annie"
Korsholms Teater, musikalen "Annie". ur korsholms teater, musikalen "annie" Bild: Jonas Bergqvist Korsholm,Österbotten,Korsholms teater,Annie (musikal),sommarteater

De sju österbottniska sommarteatrarna har trots kallt och regnigt väder lockat många besökare i sommar. Korsholms Teater har haft hela 400 fler besökare än förra året. I Petalax kommer man hålla en extra föreställning och i Pedersöre finns det planer på en ny höstproduktion.

I år har det ordnats sommarteatrar på sju olika ställen runtom i Österbotten. Över 16 000 besökare har de sammanlagt fått och alla arrangörer är nöjda med sommarens säsong.

Torgare Sommarteater - "Vår Bygd Vid Ån"

I Kronoby har man vid Torgare Sommarteater haft en nydramatisering av Hans Fors pjäs från 1984, i år gjord av Sofie Lybäck. Tolv föreställningar har lockat nästan 3000 personer.

- Vädret har för det mesta varit på arrangörernas sida, säger regissör Isa Lindgren- Backman.

- Två föreställningar skedde i regnigt och kallt väder, men vi är glada över att österbottningarna varit trogna och velat komma ändå.

kristian snellman står och sjunger uttrycksfullt med öppna armar iklädd gammaldags klädsel
Kristian Snellman i Vår Bygd Vid Ån. kristian snellman står och sjunger uttrycksfullt med öppna armar iklädd gammaldags klädsel Bild: Erik Abbor Kronoby,Österbotten,vår bygd vid ån

Pedersöre Teater - "Frihetsdrömmar"

Vid Pedersöre Teater har den dramatiska sommarpjäsen "Frihetsdrömmar" i år lockat knappa 2000 personer på tio föreställningar.

- Antalet är kring medel jämfört med de senaste åren, men bättre än ifjol, säger ekonomiansvarige Tommy Olin.

Olin berättar att det i år också för första gången kommer att ordnas en höstproduktion vid Pedersöre Teater. Premiären kommer troligtvis vara i början av september.

- Eftersom det var en allvarligare pjäs nu i sommar kommer höstens produktion gå mera åt det lättare hållet, mer åt komedi och fars.

två skådespelare står i gamla kläder med rynkande miner och lyssnar på en gammaldagsklädd präst i pjäsen frihetsdrömmar
Nysto-Juck (Hans-Erik Ahlskog) och Nysto-Hulda (Fia Sundkvist) försöker slingra sig från prostens (Jan-Erik Enell) uppläxning om skriftskollungdomens velocipedande. Fabrikör Östenson (Matias Risikko) lyssnar i bakgrunden. två skådespelare står i gamla kläder med rynkande miner och lyssnar på en gammaldagsklädd präst i pjäsen frihetsdrömmar Bild: Hanna Östman Österbotten,sommarteater

Oravais Teater - "Lumpänglars väg"

Somrarna 2013 och 2014 ordnade Oravais Teater succépjäsen "Lumpänglar" och i år har uppföljaren "Lumpänglars väg" lockat över 5000 personer på 14 föreställningar. Ordförande Roland Engström är nöjd.

- Det har varit en fantastisk fin pjäs, fin gemenskap och roligt har vi haft tillsammans, både på scenen och utanför scenen. Bra regi och fin respons av publiken har vi också fått.

Vädret, säger Engström, har inte ställt till med så mycket problem. Besökarna har varit beredda. Och för den som inte hann se föreställningen i sommar meddelar Engström att den framförs igen nästa år eftersom responsen varit så god.

Agnes Bertell som Saga, och Alexandra Mangs som hennes mor Alma i Lumpänglars väg.
Agnes Bertell som Saga, och Alexandra Mangs som hennes mor Alma i Lumpänglars väg. Agnes Bertell som Saga, och Alexandra Mangs som hennes mor Alma i Lumpänglars väg. Bild: [c] Ove Lillas Lumpänglars väg

Skäriteatern - "Välkommen hem Charlie!"

På Skäriteatern i Replot har skrattet ekat högt i sommar. På tio föreställningar har sommarens teater lockat mellan 1700 och 1800 besökare.

tre aktörer grimaserar ut i ett fönster från vad som ser ut som en bastu i närbild
Sigbritt, Gunnar och Sigmaj i bastun i Skäriteatern. tre aktörer grimaserar ut i ett fönster från vad som ser ut som en bastu i närbild Bild: Boa Ljung Replot,Österbotten,sommarteater

Regissör Johanna Karhulahti säger att vädret nog varit kallt, men med ett maximalt antal besökare på 200 per föreställning är resultatet gott, om än lite färre besökare än förra året.

Skäriteatern kommer att fortsätta med en annan produktion nästa år.

- Nog återkommer vi, men vi har ännu inte bestämt med vad, säger Karhulahti.

Korsholms teater - Musikalen "Annie"

I Korsholm satsade man på musikaltema med musikalen "Annie" denna sommar och resultatet har varit lyckat.

- Exakt 1600 besökare på elva föreställningar, vilket är 400 fler besökare än i fjol, säger kassör Christian Rönn.

- Vädret har varit riktigt samarbetsvilligt. Inte en enda regnig föreställning har vi haft. Vi fick god feedback på årets produktion så vi ska försöka hitta en fortsättning på det här vinnande konceptet till nästa år. Vad det blir återstår att se, säger Rönn.

Bykiston Teatern - "Ett gräsligt veckoslut"

Regnet har öst ner över Österbotten, men vid Bykiston Teatern i Petalax har de också klarat sig utan regn i sommar, säger ordförande Kerstin Knip.

- Sommarens pjäs "Ett gräsligt veckoslut" har varit väldigt omtyckt och på nio föreställningar har den lockat 1650 personer, säger Knip.

Och ännu finns det möjlighet att se sommarteatern en gång till i sommar. Bykiston är nämligen den enda sommarteatern i Österbotten som väljer att hålla en extra föreställning, söndagen den 13 augusti.

- Med ivriga skådespelare och villig regissör så fortsätter Bykiston Teatern troligtvis med en ny pjäs nästa år, säger Knip.

en bild över alla skådespelare i bykistons pjäs "ett gräsligt veckoslut"
Alla deltagare i "Ett gräsligt veckoslut" vid Bykiston. en bild över alla skådespelare i bykistons pjäs "ett gräsligt veckoslut" Bild: Sofia Storfors Petalax,Österbotten,ett gräsligt veckoslut

Närpes Teater - "Närpesboan"

Vid Närpes Teater fortsatte man med den omtalade pjäsen "Närpesboan" också denna sommar.

- På åtta föreställningar har den haft 1200 besökare, vilket är lite mindre än ifjol, säger Hanna Lagerström, tillfällig ordförande.

- Men då har vi också haft väldigt lyckade föreställningar tidigare år, så vi är nog riktigt nöjda.

Förvånansvärt många har också hört av sig till aktörerna, stannat efter föreställningen för att prata och dela tankar och funderingar med dem. Det har märkts att det är en pjäs som berör.

Planerna för nästa års pjäs är klara, säger Lagerström, men valet är ännu hemligt.

- Det kommer nog höras och synas när det offentliggörs.

skådespelare i teatern "närpesboan" står bakom ett bord och diskuterar
Ur "Närpesboan". skådespelare i teatern "närpesboan" står bakom ett bord och diskuterar Bild: Jonas Bergqvist Österbotten,Närpes,sommarteater

Uppdaterad 09:43 med en bild på Skäriteatern och ett uppdaterat citat.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten