Hoppa till huvudinnehåll

Evitskog flyktingförläggning väntar på besked

Björn Paasonen i Evitskog
Björn Paasonen väntar på besked om Evitskog ska stängas eller ej. Björn Paasonen i Evitskog evitskog

- Vi är ganska i väntans tider här. Vi håller på och stänger centralen men har inte fått något besked av Migri överhuvudtaget, säger Björn Paasonen, ansvarig handledare på förläggningen i Evitskog.

Hyreskontraktet för förläggningen i Evitskog i Kyrkslätt går ut den 13 november i år och vad som händer efter det är oklart.

Evitskog mottagningscentral
Flyktingförläggningen i Evitskog lever i ovisshetens tid. Evitskog mottagningscentral mottagningscentral

- Migri har en lista på sin webbplats över centraler som ska läggas ner och ännu finns vi inte där, så vi vet helt enkelt inte vad som händer, säger Björn Paasonen.

Varje vecka anländer kring 150 asylsökande till Finland och ungefär 15 lämnar landet i samma takt.

- Då vill vi ju nog här i Evitskog tolka läget som att vi ännu behövs, säger Paasonen.

Mottagningscentral i Evitskog
Aulan kan fungera som mötespunkt. Mottagningscentral i Evitskog asylsökande

Missuppfattningar och feltolkningar

- Det här som tidningen Helsingin Sanomat skriver om att vi har överskridit budgeten med fyra miljoner euro är ju nog en feltolkning av vad som har hänt, berättar Björn Paasonen.

Då förläggningen startade sin verksamhet år 2015 var den budgeterad för 170 asylsökande. Nu har Evitskog inhyst dryga 320 boenden åt gången. Därför ser det ut som om budgeten har överskridits.

- Dessutom har man tittat på budgeten från år 2015 då vi hade jättelika investeringskostnader. År 2016 var ju redan ett mycket "billigare" år då verksamheten redan kommit igång, säger Paasonen.

Lång väntan på besked

Det är inte bara själva flyktingförläggningens framtid som är oviss. Även en del av de asylsökandena väntar på att få besked.

- Här finns killar som har väntat på besked om huruvida de ska få stanna i Finland sedan år 2015. De börjar av förståeliga skäl vara ganska frustrerade, berättar Björn Paasonen, ansvarig handledare på mottagningscentralen i Evitskog.

Boende i Evitskog
I november går kontraktet för Evitskog ut. Boende i Evitskog boende

Bärplockning som extraknäck

- Nu har killarna här börjat plocka bär, blåbär och lingon som de sitter och rensar här i skuggan. Sen säljer de dem åt folk som kommer på besök och tjänar en extra slant, berättar Paasonen.

De flesta asylsökande kommer till Evitskog från andra förläggningar. Flera av dem bär på trauman och tragiska minnen.

- Vad som helst som får dem att tänka på något annat är hemåt. Bärplockning, matlagning, fotboll, gymmet allt är bra, säger Paasonen.

Asylsökande rensar bär
Killarna i Evitskog extraknäcker med bärplockning. Asylsökande rensar bär blåbärsrensning

Inget bönerum

I Evitskog bor 320 asylsökande och de tillhör kring tjugo olika nationaliteter. En del är sunnimuslimer, en del är shiamuslimer medan andra tillhör andra trossamfund.

Bönesal i Evitskog
Inget bönerum, med nog en sal. Bönesal i Evitskog bönesal

- Vi har inte tillåtit ett specifikt bönerum här på centralen. Men nog en sorts samlingssal där folk får idka sin religion och hålla gudstjänster. Poängen är att vi måste hålla koll på vad som sägs och sker, bara för att upprätthålla säkerheten, berättar Paasonen.

Gemensamt kök och fotboll varje dag

I förläggningens kök tillverkar de asylsökandena sin egen mat som de äter i salen intill.

- Först hade vi en firma här som tillredde all mat, men sen tänkte vi om. När vi kockar åt oss själva sparar vi en bra slant till annan verksamhet och så kan ingen klaga över hur maten smakar, skrattar Björn Paasonen.

Asylsökande bakar bröd
Genom att själva laga mat, sparas en bra peng. Asylsökande bakar bröd brödbakning

I byggnaden intill själva förläggningen finns en stor inomhushall med tillhörande gym.

Gymnastiksal i Evitskog
Varje kväll spelas fotboll i hallen. Gymnastiksal i Evitskog gymnastiksal

- Sju kvällar i veckan spelar killarna fotboll här. Sju spelare i varje lag, inga landslag utan allt är blandat. Det brukar vara rätt livat här. Jag fick hyra målen av Sjundeå IF, berättar Björn Paasonen ansvarig handledare på mottagningscentralen i Evitskog.