Hoppa till huvudinnehåll

"I dag är det så att Evitskogs flyktingförläggning stänger – om det händer något annat så händer det"

Turvapaikanhakijoita Evitskogin vastaanottokeskuksen aulassa
Det är oklart om flyktingförläggningen i Evitskog ska stängas. Arkivbild på invånare i aulan av förläggingen. Turvapaikanhakijoita Evitskogin vastaanottokeskuksen aulassa Bild: Markku Pitkänen / YLE

Migrationsverket säger att flyktingförläggningen i Evitskog i Kyrkslätt i princip ska stängas i november. De säger ändå att det är möjligt att förläggningen fortsätter sin verksamhet. Röda Korset säger att det är meningen att förläggningen ska stängas men att det inte är omöjligt att verksamheten kan fortsätta.

Björn Paasonen är ansvarig handledare vid förläggningen i Evitskog.

– Vi håller på och stänger centralen men har inte fått något besked av Migrationsverket över huvud taget. De har en lista på sin webbplats över centraler som ska läggas ner och ännu finns vi inte där, säger han.

På Migrationsverkets hemsidor finns ändå en lista över flyktingförläggningar, där det specificeras att Evitskogs förläggning ska stängas den 13 november.

Kimmo Lehto, utvecklingschef vid Migrationsverket, menar att det nog redan tidigare kommit klara besked från deras sida.

– Det är Röda korset som har hand om flyktingförläggningen i Evitskog, vi har ett kontrakt med dem. Vi meddelade dem redan på våren att förläggningen ska stängas den 13 november, säger Lehto.

Migrationsverket: Vi kan ha tittat på fel budgetar

Evitskogs förläggning stängs eftersom den varit för dyr.

– Det största skälet till nedläggningen är att den har varit så dyr. Överlag har allt fungerat bra, men i Finlands ekonomiska situation i dag så väger sånt tungt, säger Lehto vid Migri.

Helsingin Sanomat skrev i juli att förläggningen överskridit sin budget med fyra miljoner. Paasonen i Evitskog säger att siffran är en feltolkning som härstammar från att den ursprungliga budgeten var för 170 asylsökande medan Evitskog hyst 320 asylsökande.

Björn Paasonen i Evitskog
Björn Paasonen är ansvarig handledare vid förläggningen i Evitskog. Han säger att det är en feltolkning att förläggningen skulle ha överskridit sin budget med fyra miljoner. Björn Paasonen i Evitskog evitskog

– Dessutom har man tittat på budgeten från år 2015 då vi hade jättelika investeringskostnader. År 2016 var ju redan ett mycket "billigare" år då verksamheten redan kommit igång, säger Paasonen.

Lehto vid Migrationsverket säger att Paasonen kan ha rätt.

– Det kan vara så att vi jämfört kostnader från en viss tid med en budget från en äldre tid, där det budgeterats för en mindre mängd flyktingar än vad det slutligen blev. Sånt har hänt också på andra orter, säger Lehto.

Får förläggningen ändå fortsätta?

Trots besked om att förläggningen ska stängas säger Lehto att det inte är omöjligt att förläggningen får fortsätta.

– Det här är en del av en större helhet. Vi har förhandlat med Röda Korsets Helsingfors och Nylands distrikt och de ska ge oss ett förslag på hur de ska sköta sin flyktingverksamhet i hela regionen. Det förslaget har vi inte ännu fått.

Vi har ett möte med Röda Korset i mitten av månaden, då vi ska planera bland annat hur verksamheten i Nyland ska se ut.― Kimmo Lehto, utvecklingschef vid Migrationsverket.

Lehto säger att huruvida förläggningen får fortsätta eller inte beror på hur Röda Korset planerat sin verksamhet.

– Vi håller över huvud taget på och funderar hur flyktingverksamheten i hela Finland ska se ut. Vi har ett möte med Röda Korset i mitten av månaden, då vi ska planera bland annat hur verksamheten i Nyland ska se ut, säger Lehto.

Röda Korset: Vi får se i augusti

Petri Kaukiainen är verksamhetsledare vid Röda Korsets Helsingfors och Nylands distrikt.

– Planen är nog att den ska stängas, säger Kaukiainen.

Flyktingförläggningen i Hangö skulle stängas men den fick fortsätta i fyra månader.― Petri Kaukiainen, verksamhetsledare vid Röda Korsets Helsingfors och Nylands distrikt.

Men även Kaukiainen medger att det är möjligt att förläggningen får fortsätta. Han säger att beskedet kan förändras under augusti månad.

– I dag är det så att det stänger – om det händer något annat så händer det. Till exempel skulle flyktingförläggningen i Hangö stängas men den fick fortsätta i fyra månader.

Kaukiainen från Röda Korset säger att Migrationsverket ännu kan ändra sitt besked.

– Det är svårt att uppskatta hur mycket flyktingar som kommer att komma till Finland, så Migrationsverket väntar säkert ännu med att uppskatta hur stort behovet av flyktingförläggningar kommer att vara, säger Kaukiainen.

Det är Kirkkonummen aktiivikeskus kiinteistö (på svenska ungefär Kyrsklätts aktivcentrums fastighet) som äger fastigheten som flytkingmottagningen finns i. Verkställande direktör Pia Roth ville inte i det här skedet ge någon kommentar angående möjligheten att förlänga hyreskontraktet.