Hoppa till huvudinnehåll

Juventus värvar finländskt – Tuija Hyyrynen förstärker liganykomlingen

Tuija Hyyrynen (till vänster) har varit en viktig spelare för landslaget.
Tuija Hyyrynen får vänja sig med närkamper mot italienare (arkivbild). Tuija Hyyrynen (till vänster) har varit en viktig spelare för landslaget. Bild: EPA tuija hyyrynen

Den italienska storklubben Juventus lanserade i sommar ett damlag, och litar genast på finländsk talang i försvarsleden. Landslagsbacken Tuija Hyyrynen har skrivit på för klubben – en utmaning, berättar hon.

Det var i juni som Juventus meddelade att man tänker ställa upp med ett lag i den högsta damserien Serie A Femminile säsongen 2017-18. Turinklubben har redan en längre tid haft juniorlag för flickor och ansåg således att det var det logiska nästa steget.

Bollförbundet bekräftar i sin tur att ”Bianconeri” har valt att satsa på finländsk kunskap åtminstone i försvarsspelet. Tuija Hyyrynen flyttar till liganykomlingen med ett två år långt kontrakt.

– De visade intresse så jag åkte dit för att bekanta mig med klubben. Resurserna, målen och atmosfären imponerade direkt så jag ville ta mig ann utmaningen, säger Hyyrynen i förbundets pressmeddelande.

Hyyrynen kommer närmast från Fortuna Hjörring i Danmark, där hon hann vinna det danska mästerskapet och cupen. Den erfarne försvararen har också spelat ibland andra HJK, Åland United, Umeå IK och Florida State University. I landslaget har 29-åringen spelat 87 matcher och noterats för ett mål.

Hyyrynen är inte den enda finländaren som spelar i Serie A säsongen 2017-18. Brescia meddelade redan tidigare att man värvat Nora Heroum. I motsats till Juventus har Brescia haft ett damlag redan i över 20 år och vunnit ligatiteln två gånger de senaste fyra åren.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport