Hoppa till huvudinnehåll

Välgörenhetsföreningen Hope samlar ryggsäckar för barn i Åbo

En kvinna står bredvid ett bord med ryggsäckar.
Arja Heinonen. En kvinna står bredvid ett bord med ryggsäckar. Bild: Yle/Tobias Bergman ryggsäckar,Välgörenhetsinsamling

Föreningen Hope tar emot donationer i form av ryggsäckar för skolbarn. Hope hjälper hundratals fattiga familjer i Åboregionen.

Då ett nytt läsår närmar sig är det många som handlar nya ryggsäckar till sina barn. Hope förmedlar ryggsäckar till familjer som inte själva har möjlighet att förse skolbarnen med ryggsäckar. Enligt Hope är det omöjligt för en del familjer att skaffa nya ryggsäckar till barnen även då den tidigare håller på att gå sönder. Det kan kännas tråkigt för barnet och till och med leda till att barnet blir retat.

- I mindre bemedlade familjer används samma ryggsäck från år till år och återanvänds sedan av yngre syskon. Skolväskan är viktig för skolbarnen, så det skulle vara fint om alla elever ens en gång i livet hade en egen ny ryggsäck att bära på skolvägen, säger Arja Heinonen vid Åbo Hope.

Insamlingen gäller ryggsäckar för skolelever i alla åldrar. Ryggsäcken ska vara ny och tidsenlig. Speciellt hoppas man på att få ta emot ryggsäckar som passar ungdomar.

- Trendiga tygryggsäckar är väldigt populära bland eleverna i årskurs 7-9. Också sportiga ryggsäckar är eftertraktade då de också passar bra ihop med fritidsintressen. De yngsta eleverna gillar aktuella sagofigurer, berättar Heinonen.

Ryggsäckar i affär.
De yngsta eleverna gillar ryggsäckar med aktuella sagofigurer. Ryggsäckar i affär. Bild: YLE/Hanna Sihlman ryggsäck

Allt fler familjer behöver hjälp

Ryggsäckarnas mottagare hittas bland välgörenhetsföreningens kunder.

- Vi försöker hitta ryggsäckar som motsvarar barnets ålder och intressen på bästa sätt, säger Heinonen.

Väskor i affär.
Sportiga väskor går hem hos de äldre eleverna. Väskor i affär. Bild: YLE/Hanna Sihlman axelväska
Ifjol bistod Hope cirka 370 familjer med kring 900 barn. Föreningen förmedlade då över 200 ryggsäckar till barn och unga. I år är behovet ännu större. Enligt Hope har antalet mindre bemedlade familjer ökat markant i Åboregionen. Under första halvan av 2017 har cirka 250 familjer med kring 600 barn blivit kunder hos föreningen.

- Det ser ut som om vi skulle ha över 1000 barn som vi hjälper före året är slut, berättar Heinonen.

Välgörenhetsföreningen Hope har varit verksam i Åboregionen sedan 2012 och hjälper medellösa familjer och familjer i andra krissituationer. Familjer kommer i kontakt med Hope via social- och familjearbete eller via diakonin. En del tar själv kontakt. Föreningens medel doneras av privatpersoner eller företag.

Den här veckan finns Hope på plats vid Espresso House i Hansakvarteret i Åbo centrum och tar emot ryggsäckar onsdag till fredag kl. 14-18 och på lördag kl. 12-16.