Hoppa till huvudinnehåll

Cannabisodling hittades i Kurjenrahka nationalpark

Cannabisplantor i nationalparken Kurjenrahka.
Cannabisplantor i nationalparken Kurjenrahka. Cannabisplantor i nationalparken Kurjenrahka. Bild: Sydvästra Finlands polisinrättning cannabisodling i nationalpark

Med jämna mellanrum får polisen tips av vandrare och bärplockare som stött på cannabisplantor i naturen. I onsdags beslagtog polisen 27 plantor i Kurjenrahka och ytterligare 12 vid gränsen mellan S:t Karins och Pemar.

Kurjenrahka nationalpark är ett naturskyddsområde 35 kilometer nordost om Åbo. Området består av myrmark, skogar och sjöar. Cannabisodlingen hade planterats på en myr och hittades efter att en förbipasserare tipsat polisen.

Enligt överkonstapel Janne Aro-Heinilä hade plantorna utmärkta förhållanden på myren. De var nedgrävda i dränerade plastsäckar på ett öppet område med sol från morgon till kväll. Plantorna hade vuxit sig rätt så stora och var inte svåra att urskilja ur omgivningen.

Cannabisplantor vid gränsen mellan S:t Karins och Pemar.
Cannabisplantor vid gränsen mellan S:t Karins och Pemar. Cannabisplantor vid gränsen mellan S:t Karins och Pemar. Bild: Sydvästra Finlands polisinrättning cannabisodling i pemar

Plantorna som hittades i S:t Karins och Pemar var klart mindre. De hittades på ett avverkat område. Enligt Turun Sanomat uppskattas de 39 plantornas värde uppgå till omkring 20 000 euro. Polisens uträkning grundar sig på att en planta förväntas producera kring 25 gram och att ett gram cannabis i gatuhandeln kostar kring 20 euro.

Enligt Aro-Heinilä är det troligt att det finns flera ännu oupptäckta odlingar i Egentliga Finland. Årligen påträffas vanligen mellan 10 och 20 cannabisåkrar. Majoriteten hittas efter tips från allmänheten.

Polisen uppmuntrar bärplockare, svampplockare och andra som rör sig i skog och mark att höra av sig om misstänkta illegala odlingar. Tips tas emot på mejladressen vihje.turku.lounais-suomi@poliisi.fi

I mån av möjlighet önskar polisen att tipsaren bifogar en bild på plantorna som misstänks vara cannabis. Tipsare som inte vill mejla kan ringa nödnummret 112. Nödcentralen förmedlar tipsen till polismyndigheten.

Turun Sanomat var först med nyheten.

  • Internationell konstnär skapar stor konst i Vasa

    Ricky Lee Gordon vill sprida glädje med sin muralmålning.

    En tidigare färglös och tråkig höghusvägg i Vasa pryds från och med denna vecka av ett storslaget bergslandskap. Det är den internationellt kända konstnären Ricky Lee Gordon som skapar en muralmålning inom ramen för gatukonstfestivalen UPEA17.

  • Nextjet: Vi har fått ordning på ekonomin

    Anser inte att man bryter mot marknadsföringslagen.

    Flygbolaget Nextjet anser inte att företaget bryter mot marknadsföringslagen. Dessutom är finanserna nu i ordning och flygbolaget har ansökt om permanent transporttillstånd säger Robert Allard på Nextjet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland