Hoppa till huvudinnehåll

Cannabisodling hittades i Kurjenrahka nationalpark

Cannabisplantor i nationalparken Kurjenrahka.
Cannabisplantor i nationalparken Kurjenrahka. Cannabisplantor i nationalparken Kurjenrahka. Bild: Sydvästra Finlands polisinrättning cannabisodling i nationalpark

Med jämna mellanrum får polisen tips av vandrare och bärplockare som stött på cannabisplantor i naturen. I onsdags beslagtog polisen 27 plantor i Kurjenrahka och ytterligare 12 vid gränsen mellan S:t Karins och Pemar.

Kurjenrahka nationalpark är ett naturskyddsområde 35 kilometer nordost om Åbo. Området består av myrmark, skogar och sjöar. Cannabisodlingen hade planterats på en myr och hittades efter att en förbipasserare tipsat polisen.

Enligt överkonstapel Janne Aro-Heinilä hade plantorna utmärkta förhållanden på myren. De var nedgrävda i dränerade plastsäckar på ett öppet område med sol från morgon till kväll. Plantorna hade vuxit sig rätt så stora och var inte svåra att urskilja ur omgivningen.

Cannabisplantor vid gränsen mellan S:t Karins och Pemar.
Cannabisplantor vid gränsen mellan S:t Karins och Pemar. Cannabisplantor vid gränsen mellan S:t Karins och Pemar. Bild: Sydvästra Finlands polisinrättning cannabisodling i pemar

Plantorna som hittades i S:t Karins och Pemar var klart mindre. De hittades på ett avverkat område. Enligt Turun Sanomat uppskattas de 39 plantornas värde uppgå till omkring 20 000 euro. Polisens uträkning grundar sig på att en planta förväntas producera kring 25 gram och att ett gram cannabis i gatuhandeln kostar kring 20 euro.

Enligt Aro-Heinilä är det troligt att det finns flera ännu oupptäckta odlingar i Egentliga Finland. Årligen påträffas vanligen mellan 10 och 20 cannabisåkrar. Majoriteten hittas efter tips från allmänheten.

Polisen uppmuntrar bärplockare, svampplockare och andra som rör sig i skog och mark att höra av sig om misstänkta illegala odlingar. Tips tas emot på mejladressen vihje.turku.lounais-suomi@poliisi.fi

I mån av möjlighet önskar polisen att tipsaren bifogar en bild på plantorna som misstänks vara cannabis. Tipsare som inte vill mejla kan ringa nödnummret 112. Nödcentralen förmedlar tipsen till polismyndigheten.

Turun Sanomat var först med nyheten.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland