Hoppa till huvudinnehåll

Familj räddades ur vågorna utanför Porkala

Karta över Kyrkslätt och Porkala.
Karta över Kyrkslätt och Porkala. Porkala,Kyrkslätt,kartor

Finska vikens sjöbevakningssektion mottog fyratiden på torsdagen ett samtal från en familj som var ute på havet med sin båt. Familjens motorbåt drev utanför Porkala och motorn på båten fungerade inte som den skulle, så de behövde hjälp. Men situationen blev snabbt allvarlig då båten började ta in vatten.

– Båten sjönk inom en halvtimme efter att vi fått familjens första meddelande. Allt skedde väldigt fort, säger sjöräddningsledaren, kaptenlöjtnant Aki Salomaa.

Två båtpatruller samt en sjöräddningshelikopter deltog i räddningspådraget. Vinden var frisk och vågorna var stora. Båtpatrullerna kunde inte längre se båten då de närmade sig platsen som familjen anmält att de befann sig på.

– Situationen var verkligen utmanande. Vädret var utmanande och vi kunde inte se familjen ordentligt. Vi hittade dem med hjälp av radarn och kunde vägleda patrullen till den rätta platsen. Familjen hittades på platsen där båten sjunkit, de flöt i en grupp, säger Salomaa.

"Flytvästarna hade en nyckelroll"

Salomaa uppskattar att familjen flutit bland vågorna i cirka tio minuter. Pappa, mamma och två barn räddades och kunde föras hem fysiskt oskadda. Enligt Salomaa kunde det ha gått värre.

– Familjen hade verkligen tur, kommenterar Salomaa de svåra omständigheterna och att familjemedlemmarna klarade sig fysiskt oskadda.

Enligt honom var det flytvästarna som hade nyckelrollen.

– De hade på sig uppblåsbara västar, som bler riktigt stora och bar upp dem bra. Deras flytvästar hade verkligen en nyckelroll.

Finska vikens sjöbevakningssektion vill påminna om vikten av att använda flytvästar eftersom situationen på havet kan ändras mycket fort.

Ursprunglig text: Emma Grünn/Yle Uutiset.