Hoppa till huvudinnehåll

"Gränser gäller inte i räddningsarbete"

Räddningshelikoptern i Umeå
Räddningshelikoptern i Umeå. Räddningshelikoptern i Umeå Bild: Sveriges Radio Västerbotten umeå

I en räddningssituation gäller inte nationsgränserna, i varje fall inte mellan de nordiska länderna. Därför var det inget konstigt att en svensk räddningshelikopter deltog i räddningsarbetet vid Ritgrund i Vasa skärgård i slutet av juli.

- Finlands sjöräddningscentral frågade Sveriges sjöräddningscentral om helikoptern i Umeå kunde hjälpa till. De var ju medvetna om att den var den närmaste flygande resursen, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddning på svenska Sjöfartsverket.

Det finns ett samarbetsavtal mellan de nordiska länderna om att bistå varandra i räddningsarbete. Det går i korthet ut på att den resurs som finns närmast ska användas, oavsett om den är på andra sidan gränsen.

Effektivt räddningsarbete

Om man tittar på räddningshelikoptrarnas placering i de nordiska länderna ser man att deras aktionsområden ofta sträcker sig över nationsgränserna.

- En finsk helikopter från Rovaniemi kan delta i räddningsarbete i svenska fjällen samtidigt som den svenska helikoptern från Umeå hjälper till i skärgården utanför Vasa, säger Hyllert.

En stor del av de svenska fjällen täcks också in av de norska räddningshelikoptrarnas aktionsområden.

Det här handlar inte om god vilja att hjälpa grannlandet, utan det handlar om effektivt räddningsarbete.

- När en situation uppstår ska det inte vara fråga om ifall helikoptern får korsa nationsgränsen. Den närmaste lediga resursen ska användas, säger Hyllert.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten