Hoppa till huvudinnehåll

Interbossen Håkans: Man kan ju inte sparka kollegor utan att fråga chefen

Shefki Kuqi, SJK-Inter, hösten 2016.
Shefki Kuqi. Shefki Kuqi, SJK-Inter, hösten 2016. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi Shefki Kuqi

Torsdagen blev en väldigt turbulent dag för FC Inter. I en intervju med Yle Åboland berättar FC Inters styrelseordförande Stefan Håkans varför klubbledningens förtroende för tränaren Shefki Kuqi är slut.

Torsdagens turer kring ligalaget FC Inter inleddes med att tidningen Ilta-Sanomat gick ut med att de assisterande tränarna Fabrizio Piccareta och John Allen hade sparkats av Åboklubben.

Senare på dagen skickade FC Inter ett pressmeddelande där man meddelade att huvudtränaren Shefki Kuqi är den som får sparken.

När vi pratar med FC Inters styrelseordförande Stefan Håkans får vi reda på vad som egentligen har hänt bakom kulisserna.

- Tidigt i morse fick jag veta att Shefki Kuqi utan att fråga lov av ledningen har sparkat två assisterande tränare som enligt vårt sätt att se har skött sitt jobb helt ok, säger Inters styrelseordförande till Yle Åboland och fortsätter:

- Efter det har vi haft ett möte där vi konstaterade att så här kan man inte fungera. På mötet meddelade vi honom att det är bäst att han slutar och de andra fortsätter.

Vad var Shefki Kuqis respons till det här?

- Nog förstod han det på sitt sätt nog. Han var besviken för att han tyckte att han hade satsat helt och fullt på sitt jobb. Men rättsmedvetande är kanske olika hos olika människor. Man kan ju inte sparka kollegor utan att fråga chefen.

Fabrizio Piccareta efterträder Shefki Kuqi

Italienska Fabrizio Piccareta som tidigare har verkat som assisterande tränare ersätter nu Shefki Kuqi. Övriga tränarstaben fortsätter med samma uppgifter.

- Shefkis förklaring var att tränarna var oense om hur jobbet skulle skötas. Tränarna hade ett möte i går där de var oense. Jag har försökt säga till dem, kan ni inte försöka hitta ett samarbete eller samma linje, men det gick inte.

Fabrizio Piccareta och Shefki Kuqi.
Fabrizio Piccareta efterträder Shefki Kuqi. Fabrizio Piccareta och Shefki Kuqi. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi Shefki Kuqi,Fabrizio Piccareta,FC Inter Åbo,fotboll

Du Stefan Håkans som har varit med väldigt länge i fotbollssammanhang, det här känns som en väldigt ovanlig händelse?

- Det kan jag hålla med dig om. Mycket ovanlig.

Hur påverkar det här anfallaren och Shefkis lillebror Njazi Kuqis situation i FC Inter?

- Han har kontrakt och hans framtid är hans beslut, men det kan ju hända att han känner sig obekväm efter det här.

Åbolaget som siktar högt den här säsongen ligger på åttonde plats i serietabellen efter 19 omgångar.