Hoppa till huvudinnehåll

Juli rekordmånad för Åbo stads museum

Klosterbacken.
Klosterbacken. Bild: Yle/Lina Frisk klosterbacken

I juli besökte cirka 90 000 personer Åbo stads museum. Populärast var Kurala Bybacke.

Under juli månad hade Åbo stads museum 90 518 museibesökare. Det är nästan 20 000 fler jämfört med samma tid i fjol. Från början av år 2017 till slutet av juli har besökarantalet ökat med över 70 000 personer jämfört med samma period förra året.

Flest museibesökare har Kurala Bybacke haft som lockade 30 978 fler besökare jämfört med samma tid i fjol. Wäinö Aaltonens museum hade 27 412 besökare och Klosterbackens hantverksmuseum 7 335 fler besökare än 2016.

I Wäinö Aaltonens museum har utställningen Wäinö Aaltonen och självständighetens århundrade lockat många besökare. För tillfället pågår en utställning av Jacob Hashimoto, Giants and Uncertain Atmospheres, som dagligen lockar över hundra besökare.

Fler besökare i hela landet

Enligt Finlands museiförbund har besökarsiffrorna ökat i hela landet.

Museiverket meddelar att även inkomsterna från inträdesavgifterna har ökat anmärkningsvärt. Det har gett museerna klirr i kassan och påverkat ekonomin positivt trots den minskade offentliga finansieringen.

En förklaring till uppgången av antalet besökare kan vara Museikortets ökande popularitet enligt Museiförbundet.

Läs också