Hoppa till huvudinnehåll

Mat uteblir och tomaterna nära att spricka - elavbrott oroar småföretagare

Man som sträcker fram handen till tomater - blad från tomatplantor syns runt omkring
Grönsaksodlaren Henrik Nordström har oroats av sommarens elavbrott i Ekenäs skärgård. Vädret har dessutom varit varierande vilket har gjort att elavbrotten har kommit verkligt opassligt. Man som sträcker fram handen till tomater - blad från tomatplantor syns runt omkring Bild: Yle/Anna Björkqvist tomat,Ekenäs,Västnyland,växthus,växthusodling,Henrik Nordström,skåldö

Ekenäs skärgård har drabbats av flera elavbrott under den här sommaren. Det har skapat oro och påverkat verksamheten hos företagare. Elavbrotten har ändå varit för korta för att Caruna ska ersätta dem. Hemförsäkringen borde ändå gälla om något farit illa i frysen.

Inne i Henrik Nordströms växthus är temperaturen precis som den ska. De tunga vädringsluckorna är öppna för att se till att solen inte förstör de raka raderna av tomatplantor.

Här odlas tomater av olika slag, men också bland annat bönor, auberginer och paprikor. Även vinrankor med små vindruvsklasar breder ut sig ovanför huvudet då växthusbesökarna kliver in.

- Tomater ska inte ha mycket över 20 grader. Om det går så galet att strömmen inte är på efter natten och vädringsluckorna inte öppnas så är det kvickt 40 grader inne i växthuset. Då börjar tomaterna explodera ganska kvickt, säger grönsaksodlaren Henrik Nordström.

Förbättringsarbeten ställer till det

Caruna utför som bäst förbättringsarbeten i Raseborgsregionen. Det har lett till att elen har varit borta flera gånger på ön. Henrik Nordström räknar med ungefär fem betydande elavbrott.

- När strömmen far så fungerar inte vädringsautomatiken i växthuset.

På morgonen måste växthusets luckor öppnas och på kvällen ska de stängas.

- Om det råkar komma något extremt väder såsom hagelskurar så måste man kvickt stänga luckorna, säger Nordström.

Växthus vid en liten sandväg. Växthuset har ett runt tak och vädringsluckorna är öppna.
Växthuset har tunga luckor. Växthus vid en liten sandväg. Växthuset har ett runt tak och vädringsluckorna är öppna. Bild: Yle/Anna Björkqvist Henrik Nordström,växthusodling,odling,växthus,Västnyland,Ekenäs,skärgården

Luckorna stängs alltid med hjälp av motorkraft. De väger många hundra kilo, säger Nordström.

- Vi i skärgården har alla generatorer för sådant som frysar och pumpar och annat, men motorn i vädringsautomatiken kräver trefasström och sådana generatorer är såpass dyra att varken jag eller andra företagare här, vad jag vet, har investerat i sådana.

Ingen matservering då elen är nere

Även andra företagare på ön har påverkats av elavbrotten. Krögare Carina Sontag driver en restaurang nere vid Sommaröstrand.

- Varje gång som det blir strömavbrott så har vi det problemet att det inte kommer ut några matportioner.

Kvinna står på en terass framför en restaurang som är av rödmålat trä och med grönt tak
Carina Sontag är krögare på 5 knivar vid Sommaröstrand. Kvinna står på en terass framför en restaurang som är av rödmålat trä och med grönt tak Bild: Yle/Anna Björkqvist restauranger,traktör,Västnyland,Ekenäs,Carina Sontag

Många köksapparater är beroende av trefasström och även kassasystemet fungerar med el.

- Har vi ingen el så har vi apparaterna ur funktion och avbrottet behöver inte vara hemskt länge så svalnar apparaterna. Då måste man ytterligare vänta fastän strömmen är tillbaka, säger Sontag.

Många kunder har ändå varit förstående och till exempel betalat sin dryck då strömmen kommit tillbaka en stund senare.

Första gången på 19 år

Det är nittonde året som Henrik Nordström odlar grönsaker på området. Tidigare har det aldrig förekommit liknande elavbrott på sommaren.

- Vi har haft elavbrott på mellan en och fem timmar. Då har man varit ganska nervös, för det hinner hända mycket under den tiden. Solen hinner gassa och det hinner komma hagelskurar, säger Nordström.

Man står i ett växthus. Runtom honom finns det massor av tomatplantor
Henrik Nordström odlar ekologiskt och säljer främst till sommargäster. Nordströms kundbetjäning har inte lidit då reservelektricitet har sett till att kassaterminalen har fungerat. Man står i ett växthus. Runtom honom finns det massor av tomatplantor Bild: Yle/Anna Björkqvist grönsaksodling,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,tomat,växthus,växthusodling,skåldö

Förra torsdagen var elavbrottet omfattande i Ekenäs skärgård och Snappertunaområdet. Då kom strömmen tillbaka kvart före nio på morgonen.

- Det var bara 30 grader inne i växthuset, men otroligt hög luftfuktighet. Det såg ut som i Afrikas djungel ungefär.

Hittills har hans odlingar inte skadats, men en halvtimme till på förra torsdagen kunde ha förstört hela årets tomatskörd.

Vad har du försökt göra då det har varit strömavbrott?

- Jag har försökt ringa till Caruna först och sedan har jag försökt öppna dörrar på växthuset, men det hjälper inte mycket, säger Nordström.

Prickat högsäsongen

På höstarna och vintrarna är Nordström van vid stormar i området, men då påverkar det inte hans verksamhet.

- Att ha flera timmars elavbrott såhär under sommarsäsongen har varit väldigt frustrerande för oss småföretagare, säger han.

En hamn, i förgrunden syns bord och bänkar och i bakgrunden småbåtar som ligger vid bryggor nära stranden. I bakgrunden öar och vatten.
Sommartid ligger många båtar vid Sommaröstrand. En hamn, i förgrunden syns bord och bänkar och i bakgrunden småbåtar som ligger vid bryggor nära stranden. I bakgrunden öar och vatten. Bild: Yle/Anna Björkqvist Västnyland,småbåtshamnar,hamnar,Ekenäs,båtar,skåldö

Carina Sontag konstaterar att avbrotten har kommit mitt i semestersäsongen.

- Tyvärr kom de nu i juli de några få dagar som det var fint väder. Det var nog markant många människor som trampade iväg härifrån. Jag förstår dem också, inte skulle jag ha suttit så länge och väntat själv, säger hon.

Alla avbrott har påverkat restaurangen och de längsta har varit över två timmar.

12 timmar - sedan ger Caruna ersättningar

Båda företagarna har tagit kontakt med Caruna och berömmer dem för snabba svar.

- Men just då tröstar det ju inte för strömmen kommer inte tillbaka av samtalet. Men i alla fall försöker de sitt bästa, säger Sontag.

Vid elavbrott betalar Caruna kompensationer enligt elmarknadslagen. Om det är mellan 12 och 24 timmar kompenseras personen med 10 procent av sin årlig nättjänstavgift, det vill säga, sin elförbrukning, säger Kari Vessonen på Caruna.

sähkölinja
Arkivbild sähkölinja Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle elektricitet,elledningar,elförbrukning,elnät,elöverföring,elavbrott

De här elavbrotten orsakas av sanering (eller förbättringar) och inte av till exempel storm. Har Caruna då mera ansvar?

- Det är sant att Caruna investerar i hemskt mycket på det här området för att förbättra elöverföringssituationen. Därför måste vi nu använda en reservlinje och det kan göra att vi inte har så bra elkvalité för en kort tid nu. Det viktigaste är att komma ihåg att vi gör det här för att förbättra elkvaliteten i framtiden, säger han.

Men det finns inga specialregler som gäller när ni gör förändringar i elnätet?

- Nej, det är samma regler som vi följer.

Det finns inga skilda regler för företagare, utan samma gäller som för privatpersoner. Det gäller med andra ord att försäkra verksamheten om den är beroende av el.

Privatpersonen säkrad

På försäkringsbolaget LokalTapiola säger Ola Lindholm, ersättningsdirektör på Sydkusten, att elavbrott inte ska behöva oroa.

- De flesta har omfattande hemförsäkringar nuförtiden, förutom kanske på en sommarstuga där man inte har så många elapparater, säger Lindholm.

Elavbrott faller under kategorin "plötsligt och oförutsett" i försäkringssammanhang.

- Det här gäller fastän det kan komma många efter varandra.

Vem betalar när företaget lider?

Normalt så ersätts sakskador av försäkringar. Det är därför svårare att utreda om en verksamhet lider ekonomiskt.

- Så långa elavbrott borde inte förekomma, men då går det in på andra försäkringsskydd. Det är svårare att utreda såhär, säger Lindholm.

Han har aldrig hört om växtodling som skulle ha lidit av att vara utan el i under ett dygn.

Apparat som kontrollerar vädringsluckor i ett växhus. Den består av vita lådor med några knappar på som man kan vrida på. De är fastsatta på bräder på en vägg.
Henrik Nordströms växthus takluckor styrs automatiskt och manuellt. Apparat som kontrollerar vädringsluckor i ett växhus. Den består av vita lådor med några knappar på som man kan vrida på. De är fastsatta på bräder på en vägg. Bild: Yle/Anna Björkqvist växthus,Västnyland,apparatur,sommarö

I försäkringsfrågor spelar även själva orsaken till elavbrottet in. Lindholm menar att elbolagen kan använda till exempel fåglar som orsak för elavbrott och de behöver då inte ta ansvar.

- I allvarliga fall brister nolledningen och då är det på elbolagets ansvar, säger han.

Det betyder att elbolaget i vissa fall ändå har ansvar.

Tänk förnuftigt

Om man har en bra försäkring kan man ändå känna sig trygg, säger Lindholm.

Vad händer om man har frysen fylld med värdefulla varor?

- Om man har rätt försäkring får man ersättning. Det man ändå ska komma ihåg är att när det blir ett elavbrott ska man inte titta i frysen varannan timme för att se att "hur mår det nu?", utan man ska gärna täcka in den lite och hoppas att strömmen kommer tillbaka.

Om elavbrottet pågår länge kan man föra varorna till någon annan.

- Det gäller att använda sunt förnuft.

Caruna förvarnat

Caruna kommer att fortsätta arbeta i området fram till slutet av september. Då hösten närmar sig blir det allt viktigare att Nordströms värmesystem fungerar.

Caruna hade förvarnat invånarna på att korta avbrott kan förekomma. Nordström tycker däremot att avbrotten är för långa för att räknas som det.

- Med korta avbrott anser jag mellan tio minuter och en halv timme. Jag anser inte fem timmar.

Sommaröområdet, där företagarna verkar, kommer inte att dra någon direkt nytta av de nuvarande elavbrotten. De får inte några jordkablar.