Hoppa till huvudinnehåll

På familjen Groops gård får grisarna leva fritt

En grisfamilj på en ekologisk svingård i Övermark.
En grisfamilj på en ekologisk svingård i Övermark. En grisfamilj på en ekologisk svingård i Övermark. Bild: Yle/Juho Karlsson grisar,svinskötsel (ekonomi),ekologisk odling,Övermark,Österbotten,Närpes

Familjen Groop driver en ekologisk grisfarm i Övermark i Närpes. På ett två hektar stort område får ett 60-tal suggor med kultingar gå fritt så gott som året runt.

- Meningen är att vi ska ha dem ute hela året, men förra vintern skulle det ha varit bättre att hyra ut hagarna till ett ishockeylag, för det var bara is. Grisarna skulle ha behövt ha broddar på klövarna, säger Peter Groop med ett skratt.

Groop har hållit på med konventionell grisfarmning i ungefär trettio år, men för ett par år sedan bytte han om till ekologisk odling.

Familjen Groop är nu inne på sitt andra omställningsår, det vill säga en avgiftningsperiod innan grisarna kan få den ekologiska stämpeln.

- Steget att gå över till ekologiskt var inte så stort. Klart man gruvar sig över att man inte ska klara det, men vi övade på det här redan långt före. Vi tycker det känns bra att vi kan bidra till att skona miljön och att gå ett steg längre.

- Vi är ju bättre än övriga Europa då det gäller konventionell odling, men vi tyckte att vi kunde gå vägen ända ut och erbjuda ännu renare varor.

Peter och Daniel Groop står framför en hage med grisar i.
Peter och Daniel Groop. Peter och Daniel Groop står framför en hage med grisar i. Bild: Yle/Juho Karlsson grisar,Övermark,Närpes,Österbotten,svinskötsel (ekonomi),ekologisk odling,daniel groop

Grisarna växer långsammare men mår bättre

Groop medger att det till en början var ekonomiskt tufft att börja med ekologisk odling, men i sakta mak har kundkretsen ökat.

Att få alla grisfarmare att gå in för ekologisk odling tror han är svårt.

- Jag tror det är en nisch för en grupp grisfarmare. Idealet skulle vara om ett större slakteri skulle intressera sig för det. Men egentligen är det konsumenterna som styr. Om efterfrågan ökar så nappar nog de på också.

Men för Groop ligger tillfredsställelsen i ekologisk grisfarmning i grisarnas välmående.

- Det är klart grisarna växer långsammare, de ska ha mer än två månader mera tillväxttid, men det tycker jag de kan ha. De växer i sin egen takt. Vi har inte behövt ha veterinären hit för sjukbesök på två år, så det är väl ett tecken på att de mår bra.

All mat som grisarna äter producerar familjen Groop själva och ekologiskt givetvis.

Grisar som går fritt i en hage i Övermark.
Grisar som går fritt i en hage i Övermark. Bild: Yle/Juho Karlsson grisar,ekologisk odling,Övermark,Närpes,Österbotten,svinskötsel (ekonomi)

Ekologisk grisfarmning

- 14 stycken ekologiska grisfarmer i Finland.
- Enligt regelverket ska grisarna ha möjlighet att gå utomhus antingen i en inhägnad eller i en rasthage från maj till oktober.
- Om djuren får antibiotika är det dubbel karenstid innan de får slaktas. I princip får grisarna medicineras endast en gång under sin livstid, annars klassas grisen som konventionell.
- All foder som grisarna får ska vara ekologisk.
- Från och med 2018 blir det krav på att alla utevistande grisar skyddas av dubbla stängsel.

En gris på en ekologisk svingård i Övermark.
En gris på en ekologisk svingård i Övermark. Bild: Yle/Juho Karlsson grisar,svinskötsel (ekonomi),Österbotten,Närpes,Övermark,ekologisk odling

Finland steget efter

Ekologisk grisfarmning är fortfarande ovanligt i Finland. Allt som allt finns det 14 ekologiska grisgårdar i Finland och tre av dem finns i Österbotten.

I Danmark finns till exempel över 100 000 ekologiska suggor, då samma antal i Finland ligger på ungefär 1 000. Också Sverige ligger långt före Finland i utvecklingen.

- Vi har bekanta i Sverige som säger att affärerna där hjälper via bonussystem att öka försäljningen av ekoprodukter. Där är åtgången på ekoprodukter större än produktionen, men för det mesta kommer ju allt som händer i Sverige med en viss fördröjning hit, konstaterar Groop.

Eftersom efterfrågan utomlands är större än i Finland så anser Steve Nyholm, ordförande för SLC:s ekoutskott, att ekologiska odlare ska rikta blickarna utomlands först.

- Nu ska vi få så många som möjligt att producera ekologiskt i Finland och så kan vi exportera först, innan marknaden börjar dra här i Finland. Man kan kalla det här en lite mer förädlad produkt som ger bättre än en basprodukt. Det är stor efterfrågan i till exempel Tyskland, säger Nyholm.

Enligt Nyholm finns det ingen annan utväg än att börja producera ekologiskt.

- Ska vi bönder vara kvar och producera här i Finland så måste det gå runt. Konventionella spannmålspriser och svinköttspriser har varit väldigt låga en längre tid nu.

- Vi SLC- bönder ska börja producera högkvalitativa produkter med ett högre värde.

Peter och Daniel Groop klappar en liggande sugga som diar sina kultingar.
Peter och Daniel Groop satsar på ekologiskt kött. Peter och Daniel Groop klappar en liggande sugga som diar sina kultingar. Bild: Yle/Juho Karlsson grisar,svinskötsel (ekonomi),ekologisk odling,Österbotten,Närpes,Övermark,peter groop