Hoppa till huvudinnehåll

På TV i kväll: Fyra skall bli två – skrällfinal eller favoriter som håller?

Håller flytet i sig för Holland och Österrike eller visar de erfarna mästerskapsnationerna England och Danmark var skåpet skall stå? Torsdagskvällen innebär semifinaler vid EM i fotboll på Yles kanaler.

Det blir underhållande fotboll för hela slanten på torsdagskvällen när fyra lag skall bli två i EM-semifinalerna i Holland.

  • Danmark - Österrike (Breda), kl. 19.00 i Yle TV2 och på Yle Arenan
  • Holland - England (Enschede), kl. 21.45 i Yle TV2 och på Yle Arenan

Vilka är lagen som har tagit sig till semifinal?

I damfotbollens "final four" handlar det om två rutinerade och mästerskapsvana landslag mot två i sammanhanget relativt färska semifinalister.

Danmark (9:e EM-slutspelet) och England (8:e EM-slutspelet) har varit med förr i turneringens slutskede. Danmark har tre tidigare semifinalframträdande att falla tillbaka på medan England varit förlorande part i en EM-final två gånger, senast 2009

Tyskland vann EM 2009, gör mål mot England.
Kim Kulig (14) gör mål på England i EM-finalen i Helsingfors 2009. Tyskland vann 6-2. Tyskland vann EM 2009, gör mål mot England. Englands damlandslag i fotboll,Tysklands damlandslag i fotboll,Helsingfors Olympiastadion,Europamästerskapet i fotboll för damer 2009

Holland gör sitt tredje EM-slutspel på hemmaplan och lyckades sensationellt nog nå semifinal i mästerskapet 2009.

Österrike spelar EM för första gången.

Hur har lagen tagit sig till semifinal?

Danmark gick vidare från gruppspelet med darr på ribban tack vare några knappa 1-0 segrar i gruppspelet och stod för en sensation i kvarten, när man slog ut de sexfaldiga mästarna Tyskland.

Österrikes stormvarning kom redan i gruppspelet när man nådde oavgjort mot Frankrike och slog både Schweiz och Island utan att släppa in några mål. Man höll också nollan i kvartsfinalen mot Spanien, en match som man lyckades vinna på straffar med 5-3.

Manuela Zinsberger räddar en straff mot Spanien vid EM i fotboll.
Manuela Zinsberger räddar en straff i kvartsfinalen mot Spanien. Manuela Zinsberger räddar en straff mot Spanien vid EM i fotboll. Bild: imago/foto2press/ All Over Press Manuela Zinsberger,Österrikes damlandslag i fotboll

Holland gick vidare till semifinal utan poängtapp (slog Danmark, Belgien och Norge) och slet sen Sverige sönder och samman i kvartsfinalen med både fart och finess.

England är turneringens hittills målfarligaste lag och kunde efter fulla nio poäng och tio gjorda mål i gruppspelet avancera till semifinal på Frankrikes bekostnad. Mot Frankrike räckte ett mål av Jodie Taylor, som i och med fullträffen nu gjort fem mål i EM-slutspelet.

Jodie Taylor gör segermålet mot Frankrike.
Jodie Taylor avgör mot Frankrike. Jodie Taylor gör segermålet mot Frankrike. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Jodie Taylor,Englands damlandslag i fotboll

Vilket är utgångsläget i matcherna?

Danmark - Österrike

Danskorna stod för en av damfotbollshistoriens största skrällar när man slog ut Tyskland och måste klara av att ladda om för en på pappret lättare utmaning.

Pernille Harder och Nadia Nadim verkade hitta humöret och formen i exakt rätt läge och damerna behövs igen mot Österrike. Att vända ett 0-1 underläge mot de sexfaldiga mästarna är ett lyft för självförtroendet som heter duga.

Pernille Harder och Nadia Nadim guld värda för Danmark.
Harder och Nadim har prickat formen. Pernille Harder och Nadia Nadim guld värda för Danmark. Bild: imago/foto2press/ All Over Press Pernille Harder,Nadia Nadim,Danmarks damlandslag i fotboll

Danmark har aldrig tagit sig förbi semifinal vid EM och har dessutom revansch att utkräva för lagens senaste möte. Österrike var betydligt vassare och vann med 4-2 när lagen möttes i juli inför EM.

För Österrikes del fortsätter sagan vid nationens första EM-slutspel. Det har funnits tecken på ett rejält lyft inom nationens damfotboll redan länge och beslut och ageranden på förbundsnivå börjar nu bära frukt i form av framgång.

Med undantag för den knäskadade Lisa Makas kan Österrike matcha en helt friskt trupp. Laget har inte ännu legat under en endaste sekund i EM-slutspelet och semifinalen i Breda klassas redan som fotbollsnationen Österrikes största match någonsin av vissa analytiker.

Holland - England

Fullt hus på läktarna i varje match och massiv spelmässig medvind. Det är helt enkelt fantastiskt roligt att vara holländsk landslagsspelare just nu.

Holland firar, Sverige är nere för räkning vid EM 2017.
Holland slog ut Sverige i kvartsfinalen. Holland firar, Sverige är nere för räkning vid EM 2017. Europamästerskapet i fotboll för damer 2017,Nederländernas damlandslag i fotboll

Gruppspelet gick som en dans och Sverige var inget motstånd för det rörliga och snabba Holland som charmat TV-tittare världen över.

Holland har dessutom en gås oplockad med England, som vann lagens enda tidigare semifinal 2009 i förlängning med 2-1.

England hämtar styrka från lagens senaste möte i november 2016, som man lyckades vinna med 1-0. Det som gjort mest intryck vid EM i Holland är det engelska lagets bredd och fysiska styrka.

Dessutom har laget turneringens överlägset hetaste målskytt i sina led och har fått igång samtliga anfallares målproduktion.

Hoppa över Twitterpostning

För England blir det förändring på målvaktsfronten när Karen Bardsleys EM är över. Hon ersätts mellan stolparna av den rutinerade Shioban Chamberlain.

Dessutom är den balanserande mittfältaren Jill Scott avständ.

Referentens tips

Det blir en final mellan England och Danmark.

I vågskålen för Danmark är det individuell skicklighet som talar, Harder och Nadim kliver fram och Danmark tar sig till final med 2-0.

Matchen mellan Holland och England är mer oviss och kommer att gå till förlängning. De holländska yttrarna möter nu turneringens tuffaste ytterbackar och där avgörs egentligen kampen om en finalplats.

Hoppa över Twitterpostning

England slår Holland med 3-1 i förlängning.

Vad tror DU - vilket blir finalparet vid EM i fotboll?

Danmark - Holland
43.9% (25 röster)
Danmark - England
33.3% (19 röster)
Österrike - England
12.3% (7 röster)
Österrike - Holland
10.5% (6 röster)
Antal avgivna röster: 57

Sändningen från matchen Danmark - Österrike börjar klockan 18.45 i Yle TV2 och på Yle Arenan och via samma kanaler kan du också följa Holland - England, där sändningen börjar 21.35.

Antti Koivukangas refererar matcherna på svenska tillsammans med expertkommentator Jessica Lagerblom.

EM-pokalen i damfotboll.
Pokalen står på spel på söndag i EM-finalen. EM-pokalen i damfotboll. Bild: imago/Eibner/ All Over Press Pokal,Europamästerskapet i fotboll för damer 2017

Läs också

Nyligen publicerat - Sport