Hoppa till huvudinnehåll

Petra Laiti: En roadtrip i mitt hemland Sápmi

Petra Laiti
Petra Laiti är samisk bloggare och aktivist. Petra Laiti vegas sommarpratare 2017

Tre tjejer, sju dagar och 2200 kilometer runt hemtrakterna i norra Lappland blir det när sommarprataren och bloggaren Petra Laiti tar oss med på en roadtrip till sina hemtrakter i Sápmi.

Petra Laiti anser att hon har två hem; Ett i Helsingfors där hon vuxit upp och studerar i Svenska Handelshögskolan och ett i Enare - barndomshemmet där hon är född och har sina rötter. Hon talar tre språk till vardags (svenska, finska och nordsamiska) och är också samisk bloggare och aktivist.

FN

Som medlem av en delegation från Sameungdomar i Finland fick Petra möjlighet att åka till New York för att påtala samernas rättigheter i FN. Innan hon åkte blev hon varnad för att det kanske inte bär så mycket frukt och att det kanske inte händer så mycket efteråt.

Därför blev hon desto mer förvånad och glad när hon ett par månader senare såg att arbetet hade landat någonstans. Framför komitteen för mänskliga rättigheter kritiserade FNs specialrapportör finska staten statens förhandlingar med samerna.

- Alltid när de känns jobbigt att våga öppna munnen och säga sin åsikt, så tänker jag på stunden då mitt namn kallades upp i mötessalen. Jag minns att för en liten liten stund hade jag gjort en skillnad.

Varje gång jag känner att ingen vet vad som händer med mitt folk, så påminner jag mig själv om den osynliga världen av urfolk, som lever parallellt med samhället. Jag påminner mig själv om morgonen före talet, då jag klädde gáktin på mig o gjorde mitt “jag” till ett “vi”.― Petra Laiti

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna på musiken som spelas i Petras sommarprat. Den musikfria podcasten kan även lyssnas till utomlands.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega