Hoppa till huvudinnehåll

Rumänien inför obligatorisk vaccinering

Oanvänd vaccinspruta mot mässling.
Oanvänd vaccinspruta mot mässling. vaccinering,epidemier,Mässling

Alla rumänska barn ska från och med årskiftet ha fått åtta olika vaccin för att få börja i skola och på dagis. Vaccinvägrande vuxna råkar ut för sanktioner.

Rumänska föräldrar kan tvingas betala böter upp till 2300 euro om de vägrar ta emot information om vaccin av hälsovårdsmyndigheterna. Läkare riskerar att förlora sin läkarlicens om de vägrar vaccinera barn.

Före rumänska barn börjar i skola eller dagvård måste föräldrarna kunna bevisa att de har fått åtta obligatoriska vaccin.

De rumänska myndigheterna uppger att 170 000 rumänska barn är i skriande behov av vaccinering.

Bara 50 procent av rumänerna får andra dosen mot mässling

Världshälso-organisationen WHO rekommenderar att 95 procent av befolkningen är vaccinerad för att alla ska gå säkra från epidemier. I Rumänien är andelen vaccinerade mot till exempel mässling 80 procent för den första sprutan och för den andra bara 50 procent.

De låga siffrorna beror främst på fattigdomen i landet, bristen på vaccin och bristande hälsovård, men i Rumänien pågår också anti-vaccinkampanjer startade av religiösa grupper och kändisar.

Rumänien och Italien är de länder som drabbats värst av mässlingsepidemin i Europa i år.

Också det italienska parlamentet har nyligen godkänt ett obligatoriskt vaccinationsprogram.

  • Hotell och taxibilar hjälper turister

    Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

    Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

  • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

    Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

    Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes