Hoppa till huvudinnehåll

Succésommar för sjöbussen till Runsala

sjöbuss
Sjöbussen trafikerar mellan Åbo centrum och Runsala dagligen fram till och med den 13 augusti. sjöbuss Bild: Yle / Peter Karlberg sjöbuss

Sjöbussen till Runsala verkar gå hem hos Åboborna. Över 20 000 resor har redan sålts och antalet sålda biljetter har överträffat förväntningarna.

Sjöbussen blev i våras en del av Föli och trafiken inleddes den 22 maj. Sjöbusstrafiken till Runsala har i sommar varit ett Föli-experiment och samma biljetter som används på de andra Föli-linjerna kan även användas på sjöbussen.

Ett koncept som har varit ett succékoncept i Åbo i sommar.

- Antalet sålda resor är bättre än förväntat. Folk verkar ha hittat sjöbussen och det är tydligt att det har funnits en efterfrågan av en sådan här tjänst. Mestadels har vi fått positiv feedback, då folk tycker att det här är en fin ny service. Många har också föreslagit nya hållplatser och rutter för sjöbussen, säger Fölis utvecklingschef Topias Pihlava.

sjöbuss
Sjöbussen har 75 sittplatser, men beroende på hur många cyklar som fraktas med sjunker kapaciteten till mellan 30 och 50 personer. sjöbuss Bild: Yle / Peter Karlberg sjöbuss

Det är företaget Airisto Line som sköter sjöbusstrafiken och sjöbussen trafikerar mellan Runsala och Åbo centrum dagligen 09:30-18:30 fram till och med den 13 augusti.

Hållplatser finns vid Martinsbron, Forum Marinum, varvet i Runsala samt Runsala folkpark. Restiden tar cirka 30 minuter.

Det är lätt att stiga på med cykel från Martinsbron och vid Runsala varv. Hållplatserna vid Forum Marinum och Folkparken har trappsteg. Vattenbussen är i sig hinderlös, men av hållplatserna är det enbart den vid Runsala varv som är helt hinderlös för den som rör sig med rullstol, barnvagn eller rollator.

åbo slott
Åbo slott sett från sjöbussen. åbo slott Bild: Yle / Peter Karlberg åbo slott
sjöbuss
Tarifferna är de samma som i Föli-trafiken i staden. Det betyder att en engångsbiljett kostar tre euro för vuxna och 1,50 för barn. Dessutom finns det en omstigningsrätt på två timmar precis som i den övriga busstrafiken. Cyklar kan man ta med gratis. sjöbuss Bild: Yle / Peter Karlberg sjöbuss

Åbo stad betalar för det här Föli-experiment och enligt Topias Pihlava handlar det om en summa på runt 50 000 euro.

Det är också staden som bestämmer om sjöbussen återkommer även nästa sommar. Ett beslut som förväntas komma i höst.

- Efter den 13 augusti kommer allt att utvärderas och sedan får vi se vad staden beslutar, säger Fölis utvecklingschef Topias Pihlava.

Mer information om sjöbussen hittar du på Fölis webbsida.

aura å
Sjöbussen ger även fina vyer av Aura å. aura å Bild: Yle / Peter Karlberg aura å

sjöbuss
Turen bjuder också på Runsalavyer. sjöbuss Bild: Yle / Peter Karlberg sjöbuss