Hoppa till huvudinnehåll

Venezuelas riksåklagare ska utreda ”skandalös valbluff”

Luisa Ortega är Venezuelas riksåklagare.
Luisa Ortega besrkivs ofta som president Maduros ärkefiende. Luisa Ortega är Venezuelas riksåklagare. Bild: EPA Luisa Ortega Díaz,Venezuela,riksåklagare

Ett teknologiföretag som utvecklat Venezuelas röstningssystem har meddelat att president Maduro överdrev valresultatet i helgens kontroversiella omröstning.

Nu har landets riksåklagare startat en utredning. De fyra chefer som jobbar inom valmyndigheten ska synas.

Riksåklagaren Luisa Ortega har kallats både för en förrädare och galning. Hon har kritiserat presidenten för att försöka förlänga sin tid vid makten genom att ändra grundlagen. Nu har Ortega inlett en undersökning om vad hon kallar för en skandalös valbluff.

President Maduro förnekar anklagelserna om valfusk och kallar teknologiföretagets vd för en idiot.

På onsdag meddelade ett brittiskt teknologiföretag som utvecklat Venezuelas elektroniska röstningssystem att valresultatet är kraftigt överdrivet. Maduro reagerade med att förneka alla anklagelser om valfusk. Han kallade även företagets vd för en idiot.

"Maduro är diktator" står det på den här unga demonstrantens banderoll. 1.5.2017
Långt över hundra människor har dödats i regeringskritiska demonstrationer som pågått sedan april. "Maduro är diktator" står det på den här unga demonstrantens banderoll. 1.5.2017 Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ Venezuela,demonstrationer (samhälleliga händelser)

I helgen valdes ett nytt lagstiftande organ i ett kontroversiellt val som lett till sanktioner mot Maduro och hans närmaste krets.

Både Maduros fru och son finns bland de invalda i den nya mäktiga grundlagsförsamlingen.

Grundlagsförsamlingen ger presidenten makten att ersätta den nuvarande riksåklagaren, något som Maduro hotat göra omedelbart när församlingen inleder sitt jobb.

Så gott som alla 545 medlemmar är regeringsvänliga, och både Maduros fru och son är bland de invalda.

Tidigare var det meningen att församlingen skulle sväras in på torsdag. Men nu meddelar Maduro att installationen skjuts upp med ett dygn och att församlingen svärs in på fredag.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes