Hoppa till huvudinnehåll

Cannabisplantor påträffade i naturen i Södra Haga

Cannabislöv i Södra Haga.
Hampa- eller cannabisplantor har påträffats i en park i södra Haga i Helsingfors. Cannabislöv i Södra Haga. Bild: Lukas Rusk cannabis,hampa,Södra Haga,Haga, Helsingfors,Helsingfors

I södra Haga i Helsingfors växer cannabisplantor, eller hampa som de också kallas, fritt. Det är ändå inte sagt att plantorna innehåller den aktiva substansen tetrahydrocannabinol THC.

Invid ett buskage i en park, alldeles i närheten av bebyggelse, i södra Haga växer ett trettiotal cannabisplantor helt fritt. En av plantorna har redan vuxit till sig och är över en meter hög.

Enligt Fred Stoddard, som forskar i hampa vid Helsingfors universitet, är det faktiskt cannabisplantor som växer i Södra Haga.

Han säger ändå att det är svårt att känna igen vilka plantor som innehåller THC, det vill säga den aktiva substansen i drogcannabis. Han berättar att det är svårt att avgöra om och hur mycket THC en planta innehåller på basis av hur en planta ser ut eller luktar.

– Också myndigheterna utför biokemiska tester för att ta reda på om en planta innehåller THC, säger Stoddard.

Stoddard odlar och forskar i fiberhampa. Det odlas för fibrernas skull och innehåller inte THC.

Enligt honom är det antingen oljehampa, som inte innehåller THC, eller rekreationell hampa, som innehåller den aktiva substansen, som växer i södra Haga.

– Produktionen av THC beror nämligen på en specifik gen, så egentligen beror det på slumpen vilka plantor som innehåller THC och vilka som inte gör det, säger Stoddard.

Cannabisväxt i Södra Haga.
Det finns hampa- eller cannabisplantor som innehåller THC, och sådana som inte gör det. Cannabisväxt i Södra Haga. Bild: Lukas Rusk cannabis,hampa,Södra Haga,Haga, Helsingfors,Helsingfors

"Knappast medvetet odlade"

Det är också svårt att avgöra varifrån fröna till plantorna har kommit.

Samuli Lehti, som är arbetsledare för parksektionen vid Helsingfors stads byggtjänst Stara som har ansvaret över parkområdet, tror att cannabisfröna har kommit med mullen eller barken.

– Om till exempel lastbilen, som hämtat mullen, har fått med sig frön på flaket kan det mycket väl börja växa en tid senare, säger han.

Lehti berättar också att det är vanligt att det hittas hampa i stadsmiljö. Till exempel i Haga rondell har hampa påträffats – fast det var antagligen en planerad odling.

Porträtt på Samuli Lehti, arbetsledare på Stara. Han ansvarar för området i Haga där det hittats cannabis vid vägrenen.
Samuli Lehti säger att han inte tror att plantorna är medvetet odlade. Porträtt på Samuli Lehti, arbetsledare på Stara. Han ansvarar för området i Haga där det hittats cannabis vid vägrenen. Bild: Lukas Rusk cannabis,hampa,Södra Haga,Haga, Helsingfors,Helsingfors,Stara

Han drar sig till minnes ett tillfälle i Nordsjö då någon planterat kannabisplantor i en av stadens blomkrukor.

– Men de plantor som nu har påträffats är knappast planterade. Plantorna är fullt synliga och dessutom har hampaplantor svårt att klara sig utomhus i vårt klimat, säger han.

Trampa ihjäl plantor om du ser sådana i naturen

I motsats till Lehti säger kriminalkommissarie Lasse Jortikka, vid Helsingforspolisen, att det är mycket sällan polisen nås av information om hampa i naturen i Helsingfors.

– Det här är första gången i år, säger han.

Men varje vecka får polisen information om inomhusodlingar.

– I äldre hus med sämre ventilation är det ofta någon granne som känner att det luktar och slår larm, berättar Jortikka.

Cannabisplantorna som påträffats i södra Haga är inte medvetet odlade, tror Jortikka. Han säger att om man ser en cannabisplanta ute i naturen ska man trampa på den.

– Man ska inte prova röka den, för man kan aldrig veta vad det är för växt och vad den innehåller, säger han.

Cannabisplanta i Södra Haga.
– Trampa ihjäl hampaplantor om du ser sådana i naturen, lyder kriminalkommissarie Lasse Jortikkas råd. Cannabisplanta i Södra Haga. Bild: Lukas Rusk cannabis,hampa,Södra Haga,Haga, Helsingfors,Helsingfors

Husbolaget, som har hand om rabatten där plantorna påträffats, har ingen aning om varifrån plantorna kommit, men lovar att avlägsna plantorna snarast – och då är plantornas saga all.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen